Tre frias från gruppvåldtäkt

avOskar Forsberg

Tre tonåringar åtalades för gruppvåldtäkten i Älvsjö.

En 17-årig flicka blev i augusti utsatt för grovt sexuellt våld i Älvsjö.

Tre män åtalades för gruppvåldtäkten och i dag kom domen.

Södertörns tingsrätt ogillar åtalet mot samtliga misstänkta.

– Det känns som en riktig bedömning, säger advokat Richard Schönmeyr, en av de tilltalades försvarare.

Det var i slutet av sommaren som den 17-åriga flickan, enligt åklagaren, blev påhoppad av fem unga män utanför Älvsjö, söder om Stockholm.

Tonårskillarna slog, knuffade och tafsade på henne. Knuffarna och slagen övergick, enligt åtalet, till att de höll fast henne samtidigt som de drog av henne kläderna och förgrep sig sexuellt på henne.

Tonåringarna turades sedan, enligt åklagaren, om att förgripa sig på 17-åringen.

Suttit häktade sedan september

Fyra män greps och anhölls efter händelsen. Tre av dem har suttit häktade sedan september. Den fjärde häktades inte på grund av sin psykiska hälsa.

– Jag bedömer våldtäkten som grov eftersom det är flera personer som tvingat alternativt försökt tilltvinga sig samlag av målsäganden. De har gjort det med våld eller tvång och genom att utnyttja att målsäganden med hänsyn till flera olika omständigheter befunnit sig i en särskilt utsatt situation, sa åklagaren Mathias Lindberg till Aftonbladet efter att han åtalat tre av de misstänkta gärningsmännen.

Men Södertörns tingsrätt ogillar åtalet mot alla tre och de försätts därmed på fri fot. Det meddelade man i en dom i förmiddags.

Ingen tillförlitlig berättelse

Tingsrätten skriver att flickan har givit ett trovärdigt intryck i sin berättelse men att det samtidigt finns flera omständigheter som ger anledning att ”ifrågasätta tillförlitligheten av hennes uppgifter”.

Hon beskrivs av tingsrätten som ”impulsiv” och har, enligt domen, haft svårigheter att se konsekvenserna av sitt handlande och också haft svårt att ange i vilken ordning olika händelser har inträffat.

”En riktig bedömning”

Södertörns tingsrätt konstaterar att hennes berättelse om händelserna varierat när hon i efterhand har pratat med olika personer, personer som vittnat under rättegången. Till någon har hon sagt att våldtäkten skedde inomhus efter en fest och att hon inte gjorde motstånd eller sa att hon inte ville. Till ett annat vittne ska hon, enligt domen, ha sagt att hon var med på det.

Hon ska även, enligt tingsrätten, ha lämnat signalement som inte stämmer in på de åtalade männen.

Advokat Richard Schönmeyr, en av de tilltalades försvarare, har ännu inte hunnit läsa hela domen i detalj när Aftonbladet når honom.

– Jag tyckte inte åklagaren hade så mycket på fötterna, det var svag bevisning och jag tycker det finns mycket som talar för att tingsrätten gjort en riktig bedömning, säger han.

Ingen anledning att pröva nytt rekvisit

Åklagaren hävdade i sitt åtal att den målsägande befunnit sig i en ”särskilt utsatt situation”. Tingsrätten ser i domen ingen anledning att pröva det, eftersom man inte anser det bevisat att en av de tilltalade ens varit på platsen och de andra två inte agerat på det sätt som åklagaren påstått.

Eftersom åtalet mot de tre männen ogillas får flickan inte heller något skadestånd eftersom hennes yrkanden grundats enbart på brott.

Kammaråklagare Mathias Lidberg har ännu inte fattat beslut om han ska överklaga domen.

– Det är ett omfattande utredningsmaterial som tingsrätten har haft att ta ställning till. Jag behöver gå igenom hur tingsrätten beaktat de olika omständigheter som jag gjort gällande och analysera domstolens bevisvärdering. Därefter kan jag ta ställning till om jag ska överklaga domen, säger han.

Domen kan överklagas senast den 17 januari 2014.