Missing People efterlyste 47-åringen

1 av 3
NYHETER

18-åringen hittades död i bilen söder om Landskrona – men den nu mordmisstänkte bilägaren var spårlöst försvunnen.

Då drog Missing People ihop till skallgång.

– Han var inte misstänkt för något brott då, säger Kenneth Söderlund, pressansvarig för organisationen.

Sent i går eftermiddag hittades en 18-åring död i en bil strax söder om Glumslöv i Landskrona kommun.

Polisen fattade omgående misstankar om att ytterligare en person varit i bilen – och började söka efter den 47-årige bilägaren.

Vid 20-tiden på kvällen kontaktade någon av mannens anhöriga Missing People och bad om hjälp att söka efter honom.

”Kunde vara fara för hans liv”

Kenneth Söderlund, pressansvarig för organisationen, säger att man då gjorde som man alltid gör. Kollar med fler av de närmast anhöriga att det är okej att man efterlyser och söker den försvunne och ringer polisen.

När Missing People kontaktade polisen vid 20.30-tiden gavs bland annat klartecken för att lägga ut en efterlysning med bild på Facebook och att arrangera en akut skallgång efter 47-åringen.

– Det kom in som vilket ärende som helst. Han misstänktes ha varit med på platsen och det fanns anledning att tro att han var borta och vilse och att det kunde vara fara för hans liv, säger Peter Martin, vakthavande befäl samt ansvarig för efterforskning av försvunna personer på Skånepolisen.

Greps vid havet

47-åringen var inte brottsmisstänkt när ett 40-tal frivilliga från Missing People mötte några poliser vid tågstationen i Glumslöv klockan 22.30 på onsdagskvällen.

Precis innan skallgången skulle börja kom beskedet: 47-åringen hade hittats.

Mannen påträffades av polisen vid havet omkring 1,5 kilometer från platsen där bilen stod. Strax därefter uppstod misstanke om att mannen kan ha haft någon med dödsfallet att göra. Han greps på platsen.

Vad det var som gjorde att misstankarna uppstod vill Peter Martin inte gå in på och hänvisar till förundersökningssekretessen.

47-åringen anhölls under natten av jouråklagare, misstänkt för mord på 18-åringen.

Polisen är fortsatt förtegen om händelsen.

”Har gått korrekt till”

Både polisen och Missing People understryker att 47-åringen inte var brottsmisstänkt när organisationen kallade till skallgång.

– Det har speglats som att vi skulle ha vilselett Missing People på något sätt, men det har aldrig varit så. Vårt samarbete är mycket öppet och gott, säger Peter Martin. 

Enligt Kenneth Söderlund är det väldigt ovanligt att en person som organisationens frivillga söker efter visar sig vara brottsmisstänkt.

– Det har förekommit kanske tre eller fyra gånger, och då ska man vet att vi har åtta till tolv fall i veckan, säger han.

– Det som är tråkigt är att det funnits frågetecken som oroar frivilliga sökanden till oss. Men jag vill understryka att det gått korrekt till både från vår och polisen sida.