Nyheter

Försökte spränga sina barn

Av: 

Martin Ekelund

NYHETER

43-åriga kvinnan sköt ihjäl sina föräldrar som 14-åring - häktad misstänkt för mordförsök

14 år gammal sköt hon ihjäl båda sina föräldrar.

Nu misstänks den 43-åriga kvinnan ha försökt spränga sig själv och sina barn i luften på E20 utanför Örebro.

– Hon hade placerat en gasoltub i bilen, säger en poliskälla.

I dag häktades hon.

I fredags morse kom en kvinna med två barn in på akuten på sjukhuset i Örebro. Alla tre hade brännskador i ansiktet och personalen slog direkt larm till polisen, uppger en ­ källa med insyn i utredningen.

För patrullen som anlände till akutmottagningen berättade kvinnan att hon hade försökt ta livet av sig själv och sina två barn, erfar Aftonbladet.

Gasolflaska i bilen

Upprinnelsen ska ha ­varit ett bråk. Till polisen säger 43-åringen att hon hade tänkt lämna Sverige med barnen. Men i stället lastade hon in en gasolflaska i bilen och körde i väg. Hon åkte väg E20.

– När barnen somnat öppnade hon tuben så att gas flödade ut. Hon hade läst att det efter ett tag skulle ske en explosion av gasoltrycket och värmen i bilen, säger poliskällan.

Strax utanför Örebro smällde det. Men explosionen blev inte så kraftig som kvinnan tänkt sig. Hon och barnen skadades, men inte allvarligare än att hon själv ska ha tagit sig till sjukhuset.

När polisen gjorde en bakgrundskoll på kvinnan kom nästa chock. 28 år ­tidigare hade hon skjutit ihjäl båda sina föräldrar med en Smith & Wesson 357 Magnum när hon var på väg till skolan en fredag i januari. Föräldrarna, 58 och 51 år, träffades i huvudet med två skott var. Mamman dog på platsen och pappan i ambulansen till sjukhuset.

Larmade polisen

Den då 14-åriga flickan ringde sin bror efteråt. Och tillsammans larmade de polisen. I förhör uppgav hon länge att det var en okänd man i 30-årsåldern som tagit sig in och skjutit föräldrarna. Men poliserna fattade snabbt misstankar mot henne. Bland annat hittade de mordvapnet i en garderob på hennes rum.

Till sist bröt hon ihop och erkände. För förhörs­ledarna berättade hon om långvariga sexuella övergrepp från pappan som även mamman ska ha känt till. Hon hade bestämt sig för att ta sitt liv. På mord­dagen tog hon därför sin pappas revolver när hon var på väg till skolan. Men hon fick ett infall och sköt föräldrarna.

Efter erkännandet valde syskonen själva att gå ut och berätta om den tragiska händelsen. Och sociala myndigheter kopplades in för att återanpassa henne till ett normalt liv.

”Är ingen psykolog”

I går var Aftonbladet i kontakt med kvinnans ena bror. Han berättar att han och hans syster haft en bra relation trots det som hände 1985.

– Det har vi haft sedan dag ett. Vi har aldrig brutit kontakten, säger han.

43-åringen hade, enligt brodern, ett bra jobb och var allmänt omtyckt. Och en tidigare granne beskriver henne som mycket trevlig.

Brodern säger att de försökt stötta 43-åringen efter tragedin 1985.

– Jag har gjort vad jag har kunnat för henne. Men jag är ingen psykolog.

Den 43-åriga kvinnan häktades på söndagen och är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på ­sina två barn, den högre misstankegraden.

Mår inte bra

Hennes försvarare, Peter Rader, träffade sin klient i går, men vid häktningsförhandlingen i dag hade han fortfarande inte fått besked om hur 43-åringen ställer sig till anklagelserna om mordförsök.

– Jag sa det i början av förhandlingen att vi har ingen inställning till anklagelserna utan vi överlämnar det till rätten, säger han.

Enligt Peter Rader mår hans klient inte bra och har därför svårt att kommunicera. Hon vårdades i går på universitetssjukhuset i Örebro. Men om den vården kommer att fortsätta är oklart.

– Jag blev inte informerad om det, säger Rader.

Kvinnans barn ska ha fått förhållandevis lindriga skador i explosionen.

– Jag har inte träffat dem men jag tror att de ska vara ganska okej. Jag tror att de har blivit utskrivna från sjukhuset, säger han.

Det här har hänt

Polisen larmades den 18 januari 1985 till gården i Västergötland efter larm om att paret som bodde där hade mördats.

Det var parets 14-åriga dotter som slog larm. Till polisen sa hon att hon sett en man i 30-årsåldern ta sig in i huset och skjuta föräldrarna i huvudet med fyra skott. Mamman avled på plats, pappan i ambulans på väg till sjukhuset.

Polisen hittade mordvapnet i en garderob på flickans rum. Och inga spår syntes i snön. Polisen började misstänka att det var hon själv som hållit i vapnet.

Samma dag som föräldrarna begravdes erkände flickan dubbel­mordet. Hon berättade att pappan utsatt henne för sexuella övergrepp under hela hösten och att mamman tittat på. Hon hade bestämt sig för att ta livet av sig med pappans Smith & Wesson, men hindrades och sköt föräldrarna i stället efter en ingivelse.

Efter mordet slöt både samhället där hon bodde och hennes egen familj upp bakom 14-åringen.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: