Här konfronterar han näthataren

Robert Aschberg sökte upp mannen som vill se Åsa Linderborg våldtagen

Han har skrivit att Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg borde våldtas av "muslimnegrer" och "muslimaraber".

Men när Robert Aschberg konfronterar näthataren i programmet "Trolljägarna" förnekar han allting.

– Min dator har blivit kapad, säger han.

Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg.

Trolljägarna, som visas i dag, tisdag, på TV 3 tar bland annat upp näthatet mot Aftonbladets Åsa Linderborg.

Robert Aschberg och hans medarbetare i Trolljägarna har hittat en av alla dem som har hotat henne. Mannen, som är i 60-årsåldern, har skrivit tusentals inlägg på olika hatsajter på nätet under pseudonymen j_london.

Bland annat:

"Det absoluta tillika ultimata straffet, för landsförrädaren och Sverige-hataren Åsa Linderborg, hade varit, att stänga in henne i ett rum med en stor madrass på golvet - tillsammans med 3-4 muslimnegrer från Afrika och lika många muslimaraber från Mellanöstern. Därefter skulle det bereda mig ett sant nöje att läsa hennes nästa krönika - förutsatt att hon kunde förstås. Och det är ju inte alls så säkert…."

”Möjligtvis en ovän”

När mannen får frågan av Robert Aschberg om det är han som är j_london förnekar han först. Efter ett tag säger han att hans dator måste ha blivit kapad.

Samma sak berättar mannen för Aftonbladet.

– Möjligtvis har jag en ovän någonstans. Jag har funderat på det ganska länge. Jag brukar aldrig kommentera på internet säger han.

Robert Aschberg och hans team hittade honom via hans mejladress. Trots att det har gått flera månader sedan dess har mannen inte polisanmält den påstådda datorkapningen.

– Varför har jag inte polisanmält? Ja, du. Det kan man fråga sig. Men jag är fortfarande öppen för att göra det.

Däremot hotar han att polisanmäla Trolljägarna för förtal.

– Hade Aschberg vetat vem jag är hade han varit försiktig med vad han gör.

Vad menar du med det?

– Det får tolkas precis hur man vill.

Är det ett hot?

– Nej, det är inga hot. Jag har lite koll på saker och ting. Jag har koll på ganska mycket, jag är ganska berest. Jag har koll på både det ena och det andra, in- och utomlands, säger mannen.

”Gränsen går vid hot”

Aftonbladets kulturchef minns inte just signaturen j_london. Å andra sidan får hon massor med hotmejl. Någonting hon har skrivit om i en uppmärksammad artikel i slutet av 2012 som kan sägas vara startskottet för debatten om näthat.

– Efter den artikeln har hatmejlen blivit färre eftersom vi på Aftonbladet sa tydligt att vi tänker polisanmäla, säger hon.

Åsa Linderborg tvekade länge om hon skulle ställa upp i Trolljägarna. Programmet har kritiserats för att hänga ut "vanliga" människor.

– Som offentlig person ska man tåla mycket. Men gränsen går vid hot. Jag vet kollegor och opinionsbildare som avstår från att ta upp vissa ämnen på grund det som skrivs på nätet. Och när man försöker tysta journalisterna, då har vi ett stort problem, säger hon.

Publisert: