Se bilen som vandrar mellan brottslingarna

Är detta Stockholms mest populära ”brottsbil”?

Det är inte ovanligt att en gärningsman är känd av polisen sedan tidigare. Men nu kan Brottscentralen avslöja en av Stockholms mest populära brottsbilar. – Det här är väldigt ovanligt, säger förundersökningsledare Johan Winell.

Polisen bekräftar nu för Brottscentralen att samma gröna Jeep Cherokee har använts vid tre grova brott under drygt ett års tid.

– Det är väldigt anmärkningsvärt att det är samma bil och samma registreringsskylt. Ingen av ägarna är misstänkt för något brott, säger Johan Winell som är förundersökningsledare på Södertörnspolisen.

Användes vid grovt rån och mordförsök

Vi tar det från början: Den 10 januari 2013 rånades Handelsbanken i Täby. Gärningsmännen flydde i en stulen Jeep och under den vilda jakt som följde besköts polisen med flera skott. Två män greps och dömdes senare för brottet. Bilen togs i beslag men lämnades efter några veckor tillbaka till ägaren som sålde den vidare.

Dagen före julafton förra året rånades och sköts en väktare vid Kungens kurva. Gärningsmännen flydde då i samma gröna Jeep med samma registreringsskylt. Senare under dagen kunde två 21-åriga män gripas för grovt rån och mordförsök. Bilen togs åter i beslag, men lämnades snart tillbaka till den nya ägaren. Även här hade bilen blivit stulen och ägaren misstänktes inte för brott.

Dök upp igen i Hallunda

Tidigt på morgonen den nionde april i år forcerade jeepen dörrarna till Hallunda centrum. Man försökte med hjälp av fordonet putta ut ett stort kassaskåp men fastnade ovanpå och gärningsmännen flydde då i en röd Audi.

Den otursförföljda bilen står nu beslagtagen hos polisen men kommer snart att lämnas ut till den nuvarande ägaren. Som inte heller misstänks för brott. Man söker fortfarande efter gärningsmännen som begick smash and grab-inbrottet i Hallunda och polisen behöver alla tips man kan få.

– Ja, de är fortfarande på fri fot och vi vill gärna ha tips från de som vet något om den här händelsen, säger Johan Winell.

”Olyckliga och konstiga omständigheter”

Att samma bil med samma registreringsskylt används vid tre grova brott är väldigt ovanligt enligt förundersökningsledare Johan Winell på Södertörnspolisen.

– Vi har gått till botten med informationen men inte kunnat se några andra samband mellan händelserna än bilen. Den har helt enkelt stulits och använts igen, säger Johan Winell.

Populär bil vid smash and grab-rån

Han säger att det kan vara så att bilen stått i kriminellt belastade områden och att den utsatts för olyckliga omständigheter.

– Men det kan också vara så att det är en populär bil vid den här typen av brott. Den är stor och man skadar sig inte lika mycket om man kör in i något.

Publisert: