Hon ska utvisas – utan sin döde son

Racheal Lugard förlorade sin nioårige son för snart två månader sedan.

Nu vill Migrationsverket utvisa henne från Sverige utan sin döde son.

– Hur ska jag kunna lämna mitt barn? Jag vill kunna besöka hans grav och vårda hans minne, säger hon till Aftonbladet.

Samtalet kom en måndag i slutet av februari. Racheal Lugard, 40, befann sig i hemmet i Kramfors när hon nåddes av beskedet om att hennes nioårige son Gabriel hade blivit påkörd på en parkering. Hans liv gick inte att rädda.

Knappt två månader senare har Racheal Lugard fått besked om att hon och hennes andre son, tolvårige Godwin, ska deporteras till hemlandet Nigeria, rapporterar Allehanda.se. Det innebär att hon måste lämna kvar sin döde son Gabriel, som ligger begravd på Gudmundrå kyrkogård, i Sverige.

Blev jättechockad

– Det är inte möjligt. Hur ska jag kunna lämna mitt barn? Jag vill kunna besöka hans grav och vårda hans minne, säger Racheal Lugard.  

I tisdags underrättades hon om att beslutet om utvisningen har tagits i Migrationsöverdomstolen och att det inte längre går att överpröva.

– Jag blev jättechockad. Gör vad ni vill, men skicka inte i väg mig, säger hon. 

Racheal Lugard flydde från Nigeria till Sverige med sönerna i slutet av augusti 2012. De hade blivit hotade av hennes make att gå med i kultreligionen Ogboni, som ägnar sig åt mänskliga offer. Racheal Lugard blev gång på gång hotad till livet av medlemmar i Ogboni.

– Självklart vill jag stanna i Sverige. Jag kan inte lämna min son och hans grav här. Mitt liv är i fara och jag kommer att dö om jag åker till Nigeria.

”Otroligt tragiskt”

Racheal Lugard vet inte när hon måste lämna Sverige. Hennes ansökan om uppehållstillstånd prövades av Migrationsverket och domstolen innan dödsolyckan inträffade. Därför fanns ingen möjlighet att ha med olyckan i bedömningen, förklarar Bodil Sundén, ställföreträdande presschef vid Migrationsverket.

– Det här är en otroligt tragisk händelse som har försatt den här familjen i en svår situation. Den möjlighet som finns efter att beslut har fattats av domstol är att åberopa nya omständigheter som tidigare inte prövats, det vill säga nya anledningar till att hon inte kan återvända, säger hon.

I morgon klockan tolv kommer det att hållas en manifestation mot utvisningen på torget i Kramfors centrum.

Utredningen pågår

Utredningen kring Gabriels död pågår fortfarande och rubriceras som vållande till annans död.

– Det finns ett antal utredningsåtgärder att göra innan vi tar ställning till om vi ska gå vidare med ärendet eller avsluta det. I nuläget kvarstår brottsmisstanke, säger Hans Björner, chef vid länskriminalen i Västernorrland. 

Publisert: