Oljemiljardären lever livet i hundra knyck

Oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 60, lever livet i hundra knyck.

Han har precis deltagit i världens tuffaste segeltävling, gift sig med en 30 år yngre kvinna och har en kompanjon som just svartlistats av Obama.

– Jag gillar utmaningar, säger Törnqvist.

På huvudkontoret för oljehandelsföretaget Gunvor Group i schweiziska Genève kallas han kort och gott TT. Hans ryska kompanjon går i samma lokaler under smeknamnet GT.

Men i torsdags sålde GT — eller Gennadij Timtjenko som han egentligen heter — alla aktier i företaget till Torbjörn Törnqvist, enligt Financial Times. Transaktionen skedde sen ryssen svartlistats av Barack Obama. Amerikanerna hävdar att Timtjenkos verksamhet är direkt kopplad till Vladimir Putin.

Trainee på BP

Så nu är Torbjörn Törnqvist ensam ägare till Gunvor Group, företaget som är störst i världen på rysk oljeexport och omsatte 621 miljarder kronor 2012. Förra året uppskattade tidningen Veckans Affärer Törnqvists privata förmögenhet till 20 miljarder kronor.

Resan mot miljarderna inleddes på Råsundavägen i Solna. Där bodde Torbjörn på 1950-talet med sin två år yngre bror Torsten och mamma Gunvor. När Torbjörn var tio år skilde sig pappan och mamman.

Han läste ekonomi på Stockholms universitet och blev sedan trainee på oljebolaget BP. Som 30-åring anställdes han av ett oljetradingbolag som ägdes av Anders Wall. Han siktade sedan mot öster, gjorde oljeaffärer i estniska Tallinn när Sovjetimperiet hade fallit. Oljehandelsföretaget Gunvor Group — efter mamma Gunvor — startade han tillsammans med ryssen Gennadij Timtjenko 1997. Då var både mamma Gunvor och brodern Torsten borta, de dog i slutet av 1980-talet.

Utvandrade 2003

De båda oljekumpanerna flyttade till schweiziska Genève 2002, där Törnqvist senare blev svensk honorärkonsul.

Han utvandrade officiellt från Sverige 2003. Samma år sålde han familjens 330 kvadratmeter stora hus i Djursholm för 21 miljoner kronor och skrev sig tillsammans med dåvarande hustrun och de tre barnen i en lyxvilla i Genève-förorten Cologny. Den ligger en knapp kilometer från närmaste golfbana och bara 200 meter från en stor segelbåtshamn i Genève-sjön.

Året efter, 2004, köpte Törnqvist en rysk nationalromantisk oljemålning — "Det första mötet" av Konstantin Veschilov — för 2,15 miljoner kronor på en Bukowski-auktion.

”Gillar utmaningar”

– Målningen ska tills vidare hänga i vårt styrelserum  i Genève, sade han då till tidningen Dagens Industri.

Kärleken mellan Torbjörn och Eva Birgitta Törnqvist gick i kras när oljemiljardären träffade ryska Natalia. Hon födde Torbjörns son Markus i december 2009. I februari 2010 skiljde sig Torbjörn Törnqvist från sin första hustru. Tre månader senare gifte han sig med Natalia, som i dag är 30 år.

I en YouTube-video, filmad av arrangörerna bakom seglingstävlingen Americas Cup, syns Torbjörn, Natalia och sonen Markus ute på Genève-sjön, en solig dag när han segeltränar. Sittande på däck säger Torbjörn Törnqvist:

– Americas Cup är segelvärldens största pris. Det är en utmaning, och jag gillar utmaningar. Det är underbart här, vackra hus att titta på. I dag bjöd jag med min hustru och son ombord, för att de skulle få en känsla för detta.

Besättningsman dog

Enligt uppgift satsade Törnqvist en halv miljard kronor ur egen ficka på att bygga den svenskflaggade båten Artemis Racing. Målet var att vinna Americas Cup 2013. Men vid finalen i San Francisco vann i stället Oracle. Lyckan var inte med Törnqvist. Ännu värre gick det för en av hans besättningsmän som dog under tävlingen.

Men 2007 gick det bättre för seglingsfantasten Törnqvist. Då var han med och vann Med Cup, en av världens största regattor.

– Jag älskar kappsegling, sade han till tidningen Affärsvärlden.

Aktier i AIK

Segling är inte den enda sport Törnqvist engagerar sig i. Han är en skicklig tennisspelare och åker gärna skidor, enligt tidningen Affärsvärlden. Dessutom äger han en stor aktiepost i AIK Fotboll.

Törnqvist har nära band till både den kontroversielle oljemagnaten Ian Lundin och den svenske finansmannen Jacob Wallenberg. Alla tre sitter i styrelsen för Svenska handelskammaren i Schweiz. Dessutom är Jacob Wallenberg kommendör i Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS, som stod bakom Törnqvists Americas Cup-team.

Publisert: