Nyheter

Van der Kwast: ”Jag som är syndabocken”

Av: 

TT

Sofia Roström Andersson

NYHETER

"Fallet Quick" kallas Sveriges största rättsskandalen – men ingen enskild kommer att ställas till svars, uppger riksåklagare Anders Perklev.

Åklagaren Christer van der Kwast känner ändå att han blivit syndabock.

– Jag känner mig utpekad så klart, säger han till TT.

Chefsåklagare Håkan Nyman meddelade på onsdagsförmiddagen att Sture Bergwall också frias för mord på 15-årige Charles Zelmanovitz som försvann i Piteå 1976. Därmed är han helt frikänd från alla mordanklagelser.

Under en presskonferens som hölls i samband med beskedet sa riksåklagare Anders Perklev att "Fallet Quick" är ett stort misslyckande för det svenska rättsväsendet.

Eventuella tjänstefel preskriberade

Fallet har diskuterats flitigt ända sedan 2008, då Sture Bergwall tog tillbaka sina erkännanden i fallen och begärde resning.

När han nu friats fortsätter alla fråga sig hur en oskyldig person kunnat dömas för åtta mord.

– Man ställer sig frågan hur det här kunnat ske, sa Anders Perklev under presskonferensen.

Han fortsatte med att meddela att ingen enskild befattningshavare kommer att ställas till svars för skandalen.

– Naturligtvis är det så att rättsväsendet bär hela ansvaret för att domar är riktiga och åklagarmyndigheten har en central roll i rättsväsendet. Åklagaren är ansvarig för att utredningen och åtalet av brott utförs på ett korrekt och rättssäkert sätt, säger Anders Perklev.

– Men mer än tio år har förflutit sedan den senaste lagföringen. Det innebär att eventuella tjänstefel eller andra tänkbara brott som en enskild befattningshavare skulle kunna ha begått är preskriberade. Inte heller finns det några möjligheter att inleda något diciplinförfarande så här långt efteråt.

Perklev menar att det därför är "oansvarigt" att peka ut en enskild eftersom personen inte kan försvara sig när det inte finns något förfarande.

"Jag som är syndabocken"

Men Christer van der Kwast, åklagare och förundersökningsledare i Quick-utredningarna, upplever det som att Perklev försöker göra honom till syndabock.

– Jag känner mig utpekad så klart. På det försåtliga sättet som han uttrycker det är det underförstått att jag som ska vara syndabock. Han säger å ena sidan att det inte är meningsfullt att väcka åtal för tjänstefel, ändå tycks han mena att det hade varit bra om det varit möjligt, säger van der Kwast till TT.

– Den stora trenden nu är att det hela är en stor rättskandal och det är jag som är syndabocken. Alla andra som varit inblandade – domstolar och försvarare – är bara manipulerade.

Christer van der Kwast säger att han välkomnar någon form av gransknings- eller ansvarskommission – under förutsättning att historien granskas från början till slut.

– Det ska inte bara handla om vad som hände när Quick blev fälld för mord, utan även hur han plötsligt kunde bli frikänd, bara genom att ta tillbaka sina erkännanden.

Christer van der Kwast tror att Bergwall snart är en fri man.

– Men att man nu ska betrakta honom som oskyldig, är inte detsamma som att han är det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Cyber Monday: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter