Fängelsestraff för kopplerimisstänkt par

NYHETER

Tre män dömdes för sexköp, två män friades

1 av 2

Det rumänska paret åtalades för människohandel och koppleri i oktober.

Idag dömdes båda till fyra års fängelse.

I samma mål dömdes tre män för sexköp.

En 28-årig kvinna och en 31-årig man åtalades för människohandel och grovt koppleri i Stockholms tingsrätt i mitten av oktober.

Det rumänska paret misstänks ha utnyttjat flera kvinnor från Rumänien till prostitution i Stockholm.

De båda misstänks ha rekryterat kvinnor, bokat resor från och till Sverige, hyrt lägenheter och förmedlat kontakt med sexköpare via sexannonser på nätet.

Vågade vittna

Paret ställdes inför rätta efter att polisen i Sverige och Nordirland under en längre period samlat bevis mot det misstänkta paret.

Den 28-åriga kvinnan greps i Belfast i april i år och fördes sedan till Sverige. Den 31-årige mannen greps i maj i Bukarest.

Endast en av de prostituerade kvinnorna, en 21-åring, vågade vittna i rätten mot paret.

I rätten berättade hon hur hon fraktats fram och tillbaka mellan Belfast och Stockholm, för att sälja sex.

Enligt åklagaren tjänade paret stora summor på koppleriverksamheten.

Döms till fängelse

Av de intjänade pengarna ska ungefär en procent ha gått till kvinnan själv, som hon skickat till en släkting i Rumänien. Samtidigt åtalades även fem män, misstänkta för att ha köpt sex av den 21-åriga kvinnan.

Paret nekade till misstankarna.

Klockan 13.30 i dag meddelades domen i Stockholms tingsrätt:

Den 28-åriga kvinnan dömdes till fyra års fängelse för människohandel och grovt koppleri. Den 31-åriga mannen döms också till fyra års fängelse, för medhjälp till människohandel, grovt koppleri och övergrepp i rättssak. De båda utvisas från Sverige och förbjuds återvända före 2023.

Två av de fem män som åtalats för sexköp friades i tingsrätten. De övriga döms för köp av sexuell tjänst, påföljden blir 50 dagsböter.