Världens ledare hedrade Mandela

NYHETER

Johannesburg/Stockholm. Världens ledare samlades för att hylla Nelson Mandela.

På FNB-stadion i Johannesburg mindes de den förre presidenten, fredspristagaren och demokratisymbolen som dog, 95 år gammal.

– Världen tackar er för att ni delade Nelson Mandela med oss, sa Barack Obama i det tal som fick allra högst jubel.

Den amerikanske presidenten, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M), S-ledaren Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och hundratusentals andra världsledare samlades i Johannesburg i Sydafrika för en minnesceremoni för Nelson Mandela, som avled den 5 december, 95 år gammal.

Gräset var grönt och nyklippt på FNB-stadion, platsen där Nelson Mandela gjorde sitt sista offentliga framträdande vid VM-finalen i fotboll 2010, som ligger i Soweto, stadsdelen där Mandela bodde.

91 statsledare

Säkerheten inför ceremonin rigorös. Upp till 95 000 personer rymdes på arenan, enligt amerikanska CNN var 91 av dem att statsledare som närvarade vid ceremonin.

– Världen kommer bokstavligen till Sydafrika, som Clayson Monyela, talesperson för sydafrikanska utrikesdepartementet uttryckte det tidigare i Aftonbladet.

Även den förra hustrun till Nelson Mandela, Winnie Mandela, som fortfarande är aktiv i Mandelas parti ANC, var på plats på stadion. Hon kramades om av Mandelas tredje och sista fru, en svartklädd Graça Machel, som satt med den resterande familjen Mandela på stadion.

Ursäktade regnet

Ceremonin skulle ha inletts vid 10, svensk tid, men blev en timme försenad. I väntan på nationalsången, som var starten för ceremonistunden, dansade och sjöng besökare runt om på läktarna.

– Länge leve Nelson Mandelas anda, sa sedan ANC-ledaren Cyril Ramaphosa i öppningstalet.

Han bad om ursäkt för regnet men sa att det var så Nelson Mandela hade velat ha det:
– När det regnar betyder det att himlens portar öppnas för dig, sa han.

Efter öppningen av minnesceremonin höll flera religiösa ledare tal och böner. Familjevänner berättade inlevelsefullt om minnet av Nelson Mandela, och några av den förre sydafrikanske presidentens många barnbarn läste poesi.

Jubel för Obama

Först klockan 12 kunde amerikanske presidenten Barack Obama och hustrun Michelle Obama ses på läktaren. Ett enormt jubel avbröt ANC-ledaren Cyril Ramaphosa, som ställt sig vid talarstolen för att mana till lugn inför presidentens ankomst. Presidentparet satte sig lugnt ner och vinkade mot folket.

– Vi har förlorat en hjälte, en fadersgestalt, sa strax därefter Ban Ki-Moon, FN:s generalsekreterare, när det var hans tur att tala.

På samma scen, med det skottsäkra glaset bakom ryggen, började Barack Obama att tala klockan 12.30 svensk tid. Bara sekunderna före hade han skakat hand med en tidigare uttalad fiende – Kubas president Raul Castro.

– Världen tackar er för att ni delade Nelson Mandela med oss, sa sedan Obama till Sydafrikas folk i sitt tjugo minuter långa tal.

Zuma fick burop

Efter det allra mest populära talet nämndes statsminister Fredrik Reinfeldt och kronprinsessan Victoria bland gästerna på stadion.

Och ceremonin fortsatte.

Raúl Castro talade om hur Nelson Mandela byggde landet.

– Mandela visste att ett nytt Sydafrika inte kunde byggas på hat eller hämnd. Ära och heder för alltid till honom, sa Raúl Castro, som styr landet efter brodern Fidel.

Och Sydafrikas nuvarande president Jacob Zuma, som flera gånger mött burop av publiken, höll ett långt tal till nationen:

– Vila i frid, vår fader och vår hjälte, avslutade han.

ARTIKELN HANDLAR OM