Ellen är äldst i Sverige

NYHETER

Pigg trots sina 109 år

1 av 3 | Foto: Glädjen och den sociala förmågan har Ellen Vestling tagit med sig genom livet. Hon blev 109 år.

Vem kan föreställa sig ett samhälle utan kylskåp, religionsfrihet och allmän rösträtt? 110-åriga Ellen Vestling är äldst i Sverige och har upplevt ett omvälvande århundrade.

– Hon är pigg för sin ålder och positiv till det mesta vilket förmodligen bidragit till att hon blivit så gammal, säger sonen Hans Olov Vestling.

Hon har upplevt två världskrig, den första månlandningen och Berlinmurens uppbyggnad och fall. Ellen Vestling är med sina 109 år Sveriges äldsta person och har levt genom ett århundrade av tekniska, medicinska och ideologiska förändringar. Hon föddes 1904 i den lilla byn Enviken, tre mil utanför Falun där hon växte upp och har levt sitt liv.

– Hon bodde hos sin mor och far på en gård bara ett stenkast från där vi sedan själva bodde, säger sonen Hans Olov Vestling.

Han är det enda barnet till Ellen och Oskar Vestling som hon gifte sig med 1938. Oskar arbetade med flottning på sommaren och med skogen på vintern medan Ellen skötte gården med kor, grisar och grödor för självhushållning.

– Det var ju ett ganska slitsamt liv men hon var alltid positiv och ställde upp för andra människor, säger Hans Olov Vestling.

Pigg och social

Glädjen och den sociala förmågan har Ellen Vestling tagit med sig genom livet. På äldreboendet Lyssfallet, dit hon fick flytta in för cirka ett och ett halvt år sedan, tar hon ofta emot besökare.

– Hon har en hel del anhöriga som kommer dit för att träffa henne och hon tar del av allt det som händer omkring henne, säger Gerhard Paping, präst i Envikens församling.

Han har träffat Ellen under flera av församlingens gudstjänster och upplever henne som tillmötesgående person med en varm utstrålning.

– Det finns mycket själ i hennes person och även om hon i dag har svårt att kommunicera är blicken klar och pigg, säger han.

I februari fyller Ellen 110 år. Hon som redan levat uti hundrade år.