Fången hos al-Qaida: ’Låt mig komma hem’

NYHETER

Biståndsarbetare känner sig övergiven av Obama

Warren Weinstein, 72, kidnappades av al-Qaida för två år sedan.

I en nysläppt video gör den synbart åldrade amerikanen en desperat vädjan till president Obama:

– Jag vill komma hem.

Warren Weinstein arbetade för amerikanska utrikesdepartementets biståndsorgan USAID i Lahore i Pakistan. 2011 bröt sig beväpnade al-Qaidamedlemmar in i hans bostad och kidnappade honom.

Sedan dess har han varit fånge hos terrororganisationen.

Vad som hänt honom är oklart efter tillfångatagandet är oklart.

”Jag vädjar”

Amerikansk underrättelsetjänst tror att 72-åringen förts till området vid gränsen mellan Pakistan och Afghanistan.

Terrornätverkets nye ledare Ayman Al Zawahiri har i ljudupptagningar antytt att amerikanen är i fången hos honom, enligt ABC News.

Nu släpper al-Qaida en film där Warren Weinstein, märkt av fångenskapen, vädjar direkt till president Barack Obama om hjälp.

– Jag vädjar till er på en humanitär grund, om inte annat, och ber dig att ta de nödvändiga stegen för att få till stånd på mitt frisläppande och min återkomst till min familj och mitt land, säger Weinstein i filmen, enligt ABC News.

Kräver bombstopp

I klippet som anonymt skickats till journalister i Pakistan förklarar 72-åringen att hans hälsa sviktar och att åren har satt sina spår.

Al-Qaida kräver att USA stoppar bombningarna i Afghanistan, Pakistan, Somalia och Yemen, samt frisläppandet av flera al-Qaida och talibanfångar, skriver AP.

Vita huset har krävt att Warren Weinstein omedelbart släpps fri – men klargör att de inte förhandlar med terrorister.

”Övergiven och bortglömd”

– För nio år sedan åkte jag till Pakistan för att hjälpa min regering och jag gjorde det under en period då de flesta amerikaner inte vill åka hit. Och nu när jag behöver min regering verkar det som att jag är helt övergiven och bortglömd, säger han i den 13 minuter långa videon, enligt AP.

– Så jag ber igen att beordra era tjänstemän att förhandla om min frihet.

Videon är det första livstecknet från Weinstein på ett år. USA uppger att de nu arbetar med att verifiera filmens äkthet.