Jonas Sjöstedt sommartalade i Umeå

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nej till vinster i välfärden ska ge vinster i valet 2014.

Nu kopieras Vänsterpartiets framgångsrecept av motståndarna, sa Jonas Sjöstedt under sitt sommartal i hemstaden Umeå.

– Men alla som lyssnar på musik vet att de flesta covers är sådär.

Sjöstedt började dock sitt tal, likt Fredrik Reinfeldt (M) i går, med att beröra konflikten i Egypten.

– Det är lätt att hålla med Fredrik Reinfeldt när han säger att våld inte är lösningen, men vi hade ju varit lite mer trovärdiga om vi inte exporterat vapen till just de här länderna, sa Sjöstedt.

Gör ”covers”

Men snart gick han vidare till att prata om partiets profilfråga: nej till vinster i välfärden.

– Vi är på väg att vinna den här debatten. Vi har visat hur orimligt det är att man bedriver skolor, äldreboenden och vårdcentraler för att göra vinst, inte för att ge utbildning och vårda och ta hand om människor. Svenska folket tycker som oss, de vill ha bort de privata vinsterna i välfärden, och det börjar de andra partierna förstå, sa Sjöstedt som menade att andra riksdagspartier nu gör egna ”covers” på V:s profilfråga.

– Men det är någonting som inte riktigt stämmer med deras covers. De har ändrat helt avgörande delar av texten. När vi säger att det privata vinsintresset ska bort, säger de att det bör begränsas. De vill ha lite snällare riskkapitalister, men den visan tror inte vi på. Socialdemokrater och miljöpartister, det är tid för er att bestämma er.

”Hade blivit evig kvarsittning”

Därefter talade han om nedläggningarna av privata skolor.

– För många blir inte skolstarten riktigt det man hade tänkt sig, för en hel del ungdomar har en skola som har lagt ner sen sist. Över hela landet finns i dag tomma skolgårdar och en lapp på dörren om att det är stängt. Samtidigt som eleverna i våras räknade matte, satt riskkapitalisterna och räknade på sina kontor långt borta. Och var inte eleverna lönsamma nog, kunde man inte göra tillräckligt mycket vinst på dem, då var de inte intresserade av att behålla deras skolor längre, sa Sjöstedt.

Sjöstedt passade även på att dela ut en känga till utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– I hans värld är det alltid någon annans fel, trots att han har varit ansvarig för det som händer i skolan i sju långa år.

– Om vi hade använt Jan Björklunds pedagogik på honom själv hade han blivit dömd till evig kvarsittning för bot och bättring. Men vi lovar dig, Jan Björklund, senast i september 2014 åker du ut.

Sjöstedt gick sedan vidare till att tala om krisen i Europa.

– Det har blivit bankernas och spekulanternas Europa. Drömmen om ett Europas förenta stater är i dag många européers mardröm, sa V-ledaren som vill att länder enklare ska kunna lämna det europeiska valutasamarbetet.

”Många kortsiktiga projekt”

Inför talet hade Sjöstedt sagt att Vänsterpartiet vill ställa hårdare krav på gruvbolagen i Sverige. Bland annat vill partiet förbjuda prospektering av mineraler i naturreservat. I dag gäller förbudet bara i nationalparker.

Dessutom ska människor som bor i eller använder områden där gruvbolagen verkar, till exempel samer, få större inflytande i tillståndsprocessen.

– Världsbankens siffror talar sitt tydliga språk. Sverige har lägst beskattning i världen av alla gruvnationer på mineraltillgångar. Vi är det mest förmånliga landet för de här bolagen. I dag är de här naturrikedomarna i praktiken gratis. Vi vill höja mineralavgiften från 0 eller 0,2 procent till 10 procent. Och de miljoner som kommer in där ska gå tillbaka till gruvorterna, sa Sjöstedt.

Publicerad: