– Gisslan ska vara mänskliga sköldar

Kan vara tänkt som en mänsklig sköld

I staden Lugansk hålls 60 personer gisslan av okända separatister.

Enligt källor kan gisslan vara tänkt att fungera som en mänsklig sköld mot ukrainsk polis.

USA:s utrikesminister John Kerry menar att Ryssland ligger bakom situationen i östra Ukraina.

Den ukrainska regeringen kämpar med att behålla kontrollen över landets östra delar, där oroligheter blossat upp i flera städer.

Under tisdagen lyckats man återta kontrollen över de myndighetsbyggnader Charkiv som proryska demonstranter erövrade i måndags, skriver nyhetsbyrån AP.

Även i städerna Donetsk och Lugansk har ukrainska säkerhetsstyrkor drabbat samman med demonstranter.

I Donetsk barrikaderar sig proryska grupper i en myndighetsbyggnad för tredje dagen i rad. De utropade också en egen parallell regering.

– Jag kallar det här de absurdas teater. Det handlar bara om skådespel, men problemet är att det finns en stor publik, säger Donetsk borgmästare Serhiy Taruta.

Hotar gisslan med sprängmedel

I Lugansk håller en grupp ”radikala separatister” 60 personer gisslan i en myndighetsbyggnad kopplad till säkerhetstjänsten, enligt den ukrainska regeringen.

Gruppen ska bära vapen, ha sprängmedel till hands och hotat de 60 personerna.

Det är oklart vilka som utgör gisslan, men det kan röra sig om personal från säkerhetstjänsten, skriver AP.

Ukrainska Kyiv Post har pratat med en säkerhetskälla som menar att gisslan kan vara tänkt att fungera som en mänsklig sköld för att göra en räd från ukrainsk polis mindre trolig.

Källan, som pratat med tidning med villkoret att förbli anonym, menar att gisslan består av av proryska civilister som deltagit i demonstrationer i Lugansk. Gisslan kan också hållas i byggnaden frivilligt, menar källan.

”Ryssland ligger bakom”

Myndighetsbyggnaden föll i gruppens händer i söndags.

I de tre städerna i östra Ukraina är fientligheten utbredd mot den regering som tog makten i Kiev i februari, efter flera månaders protester. På flera håll vill man bryta sig loss från de västra delarna av landet.

I USA tror man att oroligheterna i östra Ukraina är iscensatta av ryska provokatörer och även ryska myndigheter. Inför den amerikanska senatens utrikeskommitté sa Kerry att ryska specialförband och agenter varit centrala för att skapa oron, skriver Wall Street Journal.

– Ganska enkelt, det vi ser från Ryssland är ett olagligt försök att destabilisera ett lands suveränitet, sa John Kerry under tisdagens kommittémöte.

Publisert: