Ukraina hotar med våld om 48 timmar

Pro-ryska trupper fortsätter storma myndighetsbyggnder i östra Ukraina.

50 000 ryska soldater står beredda vid gränsen.

Nu varnar Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov för våld – om inte Ryssland backar inom 48 timmar.

– Det finns två möjligheter, en politisk via förhandlingar och en med våld, säger han enligt Reuters.

Ryssland och Putin fortsätter sin offensiv mot Ukraina.

Amerikanska underrättelsetjänster rapporterade förra veckan om att 50 000 ryska soldater stod redo vid Ukrainas östra gräns – beredda att gå in i landet.

Nu sätter Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov ner foten och säger att situationen i Ukraina ska lösas senast på fredag.

Merkel ryter också ifrån

– Det finns två möjligheter, en politisk via förhandlingar och en med våld, säger Avakov enligt nyhetsbyrån Reuters till medier i samband med ett pågående regeringsmöte.

I ett ovanligt skarpt uttalande säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt Reuters att Ryssland "olyckligtvis" inte visat någon vilja att trappa ner spänningen i östra Ukraina.

– Därför kommer vi att fortsätta med det vi gjort tidigare: Att å ena sidan fortsätta dialogen, men å den andra sidan göra klart att Ukraina enligt oss har rätt att välja sin egen väg. Det är vårt krav. Ukraina måste få bestämma sin egen framtid, säger Merkel i ett anförande i det tyska parlamentet.

Nattliga förhandlingar

Proryska trupper har tagit kontroll över flera myndighetsbyggnader i östra Ukraina. Senast i går ockuperade okända separatister säkerhetspolisens högkvarter i staden Lugansk och tog 60 personer i gisslan. Interfax rapporterar att förhandlingar pågått hela natten om att förmå de okända männen att lämna byggnaden.

Byråuppgifterna är dock oklara. Samtidigt som det heter att ockupanterna minerat byggnaden och hållit gisslan sägs förhandlingar mellan lokala myndigheter och ockupanterna pågå. En delegation lokalpolitiker uppges ha fått komma in i byggnaden och också fått lämna den. Det heter också att ett 50-tal personer släppts av ockupanterna.

Sanktionslistan växer

Samtidigt väntas listan på ryska ledare som kan utsättas för EU-sanktioner att växa till över 100 personer, rapporterar Interfax.

Den ryska finanstidningen Kommersant uppger sig ha tagit del av en fem sidor lång genomgång med 107 namn. Den kan komma att kompletteras med personer i den nya ryska ledningen på Krim. Enligt Interfax källa i Bryssel väntas listan då öka till omkring 130 ryska medborgare, de flesta på hög nivå inom statsapparaten. Dessutom räknas fem "organisationer" in på sanktionslistan. En del av namnen har valts under möten mellan EU:s utrikesministrar.

EU utsätter redan ett 30-tal höga ryska makthavare för bland annat reserestriktioner.

Publisert: