Brandmannens öppna brev till Jimmie Åkesson

Du har planerat att besöka en av våra arbetsplatser i Räddningstjänsten Syd, centrumstationen i Malmö den 9 april. Jag skriver till dig för att be dig att avstå från det här besöket.

Centrumstationen är en av landets mest larmbelastade stationer. Karaktären på larmen skiljer sig väsentligt åt, ibland handlar det om att hjälpa någon som fastnat i en hiss, ibland handlar det om betydligt värre skaer. Lika väl som ett larm kan sluta lyckligt med glädjetårar så hanterar vi även död, lidande och skräck i vårt yrke. Som du säkert förstår så kan det vara mycket psykiskt betungande för oss. Men, det är yrket vi har valt och ett arbete vi är stolta över att utföra.

För oss är tryggheten på våra arbetsplatser en nyckel till att vara redo för även de värsta larmen. Ditt besök hos oss kompromissar med den tryggheten. Vi har kollegor som får ont i magen av vetskapen om att du ska kolla. Vi har kollegor som funderar på att inte gå till jobbet den dagen du är här. Den otryggteten finns hos dem, dels på grund av den politik ni för. Men också för det hart och dem hot som följer er valturné. Nu senast när vårdpersonal mordhotades för sitt motstånd mot sitt besök hos dem.

Mycket av oron som ditt besök skapar beror på att den politik du och ditt parti för är så tvärt emot vår värdegrund. Vi får inte, skall inte och vill inte skilja på folk och folk. Och just det gagnar även dig i slutändan, Jimmie Åkesson – för när du står där och nöden är som störst kommer vi att riskera våra liv för att hjälpa även dig trots att vi är många som anser att din politik söndrar vårt land. Just för att vi aldrig skiljer på folk och folk.

Därför ber jag dig nu, Jimmie Åkesson, att avstå från besöket. Låt inte en brandstation bli ett politiskt verktyg i din valkampanj. Låt inte ditt besök kompromissa med med våra medarbetares trygghet.

Visa oss den rspekten. Antingen som människor, eller som en homage till det arbete vi utför.

Tack på förhand.

/Brandman och skåning.

Aftonbladet

Publisert: