C bjuder upp till dans - vill slopa tillståndet

Här drar Eskil Erlandsson en vals – trots inget tillstånd

Centerpartiet fortsätter kampen om krogarna.

I ett stort förslagspaket vill partiet att danstillståndet avskaffas:

– Vill man ha en spontandans på en restaurang ska man inte behöva söka tillstånd eller annars riskera att bli straffad, säger Eskil Erlandsson, jordbruksminister.

Alliansens näst minsta parti, Centerpartiet, har sedan tidigare drivit igenom satsningar på småföretagarna med sänkt restaurangmoms och arbetsgivaravgift för unga.

Partiet avslöjar nu för Aftonbladet sina senaste förslag för företagarna i restaurangbranschen och frontar satsningarna med ingen mindre än jordbruksminister Eskil Erlandsson (C).

Riskerar böter för dans

Den stora nyheten i förslagspaketet är avskaffandet av kravet på danstillstånd.

– Det kom säkert till i en tid som var väldigt annorlunda mot den tid som vi lever i i dag. Jag tycker att det är ganska självklart att vill man ha en spontandans på en restaurang så ska man inte behöva söka tillstånd för det eller riskera att bli straffad om man är ägare till en restaurang, säger Erlandsson.

För att gästerna ska få dansa i dag på krogen krävs ett tillstånd enligt ordningslagen. Till och med spontandans kan alltså ge böter och i värsta fall fängelse om restaurangen saknar danstillstånd.

Sedan tidigare har både ledamöter inom Moderaterna och Miljöpartiet motionerat i riksdagen för att danstillståndet ska rivas upp. Även Folkpartiet har drivit frågan.

Ej förankrat hos Alliansen

C menar att slopandet av danstillståndet ska ge fler jobb – för unga.

– Ju fler attraktioner vi har ju mer besök kommer ju de här ställena att ha och därmed också fler sysselsatta. Annars kommer nog de här aktiviteterna att uppstå kanske i en miljö som över huvud taget inte är reglerad och där det förekommer saker som inte ska förekomma i ett samhälle.

Hur kommer det sig då att du som jordbruksminister då driver den här frågan om danstillstånd?

– Jag har själv haft mycket roligt på dansbanor och restaurangmiljön, inte minst när jag var yngre. Men därtill tycker jag det är jätteviktigt att den unga människan får en chans att få ett jobb. Sen vill jag ha attraktioner i hela vårt land. Det är skälet till att jag driver att ha gårdsförsäljning.

Partiet vill genomföra lagändringarna till årsskiftet. Förslagen är dock inte förankrade hos de övriga allianspartierna.

– Detta är förslag som kommer från Centerpartiet och nu återstår arbete för att driva igenom det här, i sista hand i riksdagen.

Publisert: