Misstänkta kuppmakare gripna i Ukraina

Ukrainas säkerhetstjänst grep 15 män i Luganskprovinsen under lördagen, misstänkta för att ha planerat en attack mot styret i regionen.

Vid tillslaget hittades 300 vapen, en granatkastare, granater, molotovcocktails och knivar.

Tillslaget ägde rum i Luganksprovinsen i Ukrainas östra delar, ett område som kännetecknats av politiska oroligheter sedan flera månader tillbaka.

Männen ska ha planerat att ta över provinsens administrativa byggnad med våld, skriver TT.

Säkerhetstjänsten var mycket sparsam med uppgifter om de gripna och sade ingenting om deras politiska tillhörighet men menade att gruppen planerade att störta ledningen för Luganskprovinsen den 10 april. De gripna åtalas nu för statsförräderi och vapenbrott, skriver CNN.

Demonstranter har protesterat

Proryska demonstranter har under de senaste månadernas oroligheter protesterat upprepade gånger i de i huvudsak ryskdominerade östra delarna av landet. Röster har även höjts för att utlysa folkomröstningar om självständighet - likt den som hölls på Krimhalvön i mars.

Meddelandet om gripandet kom ut samma dag som USA:s försvarsminister Chuck Hagel sa att "världen kommer att svara" på Rysslands annektering av Krimhalvön som har skapat spänd stämning på flera håll i världen.

”Världen borde reagera”

– Jag tror att att varje gång en nation, Ryssland i det här fallet, försöker påtvinga sin vilja att definiera internationella gränser och självständigheten av en annan stat via tvång, så reagerar världen på det, sa han under en träff med journalister inför sitt besök i Japan under lördagen, skriver CNN.

Han tillade:

– Hela världen borde reagera på det och världen kommer att reagera på det.

Publisert: