Försämrat resultat igen för sjätteklassarna

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Andelen sjätteklassare med godkända betyg rakt igenom har sjunkit något de senaste åren. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg
Andelen sjätteklassare med godkända betyg rakt igenom har sjunkit något de senaste åren. Arkivbild.

För tredje året i rad har sjätteklassarnas betygsresultat försämrats något. Andelen med genomgående godkända betyg är nu nere på 77 procent, visar Skolverkets statistik.

Det rör sig inte om några dramatiska förändringar. Men trenden de senaste åren är negativ, på så sätt att andelen sjätteklassare med godkända betyg i alla ämnen har sjunkit från 80,5 procent våren 2015 till 77,1 procent i våras.

Som tidigare år är det främst flickorna som får godkänt i alla ämnen. Medan 80,3 procent av tjejerna som lämnade sjätte klass i våras fick E eller högre i alla ämnen, var motsvarande andel bland killarna 74,1 procent.

De ämnen där högst andel elever fick godkänt var slöjd (97,6 procent). Även i bild, hem- och konsumentkunskap och musik fick en hög andel godkända betyg.

Det ämne där det var vanligast att få ett högt betyg (A eller B) var engelska, medan betyget F (ej godkänt) var vanligast i svenska som andraspråk, matematik och engelska.

Skolverket påpekar att antalet ämnen som eleverna får betyg i kan variera, beroende på hur skolan lagt upp undervisningen långsiktigt. Detta påverkar jämförbarheten över tid och mellan olika skolor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skolverket