Migrationsverket

Migrationsverket stoppar utvisning av Denis tills vidare

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Migrationsverket kommer att omvärdera sitt beslut om att utvisa sexåriga Denis.

– Vi kan konstatera att vi gick till beslut för snabbt. Det finns flera utredningsåtgärder som vi borde ha vidtagit. Det är sådant vi kommer att arbeta med nu, säger Per Ek, presschef vid Migrationsverket i ett uttalande.

Aftonbladet har berättat om sexåriga Denis som kom till Sverige med sin mamma våren 2015 från staden Uzhorod i Ukraina.

I mars i år hittades pojkens mamma död i en lägenhet i Södertälje.

Hennes sambo anhölls som misstänkt för mord men utredningen visade senare att det rörde sig om en olyckshändelse.

Denis och hans mamma ansökte om uppehållstillstånd i Sverige i april 2015 men fick avslag året därpå av Migrationsverket och sedan även i migrationsdomstolen. Trots mammans död, att morföräldrarna inlett en adoptionsprocess och att pappan i Ukraina avsagt sig vårdnaden samt att Denis saknar annan släkt i Ukraina menade Migrationsverket att utvisningen skulle fullföljas.

– Han är fortfarande chockad över att hans mamma dött. Så kommer det här beslutet som han inte undgått att höra om. Han gråter mycket och är rädd för vad som händer, han frågar om vi älskar honom, har Denis mormor Marianna Ilkuv tidigare sagt till Aftonbladet.

Nu ändrar sig Migrationsverket.

”Migrationsverket har på onsdagen inhiberat det ärende som gäller en ukrainsk sexårig pojke som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Detta görs för att Migrationsverket anser att det finns fler omständigheter som behöver utredas närmare”, skriver de i ett pressmeddelande under onsdagen.

– Vi kan konstatera att vi gick till beslut för snabbt. Det finns flera utredningsåtgärder som vi borde ha vidtagit. Det är sådant vi kommer att arbeta med nu, säger Per Ek, presschef vid Migrationsverket.

Är det den mediala uppmärksamheten som gjort att ni fattat beslutet?

– Det är inte det som avgöra våra ärenden, däremot uppmärksammades vi på det och fick vi fick anledning att titta närmare på det på grund av uppmärksamheten i media, säger Per Ek.

När kommer ni fatta ett slutgiltigt beslut?

– Det kan jag inte säga, jag vet inte. Vi får se helt enkelt men vi försöker alltid arbeta så snabbt som möjligt i de här fallen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Denis kommer att få stanna i Sverige – pressen för stor på Migrationsverket

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationsverket

Ukraina

Uppsala