Högskoleprovet

Högskolefuskare kan få hårdare straff

15 personer som misstänks för fusk vid högskoleprovet har åtalats för grovt brott

Av: 

TT

Att fuska på högskoleprovet bör betraktas som ett systemhotande brott, anser åklagare. Arkivbild.
Att fuska på högskoleprovet bör betraktas som ett systemhotande brott, anser åklagare. Arkivbild.

NYHETER

Omkring 15 personer som misstänks för fusk vid högskoleprovet har åtalats för grovt brott och riskerar upp till två års fängelse, rapporterar P3 Nyheter.
Hittills har ett hundratals fuskare ertappats, varav ett tiotal har dömts – men bara för brott av normalgraden.

Under flera års tid har flera myndigheter fört en kamp mot fuskarna. Totalt har ett hundratal personer avslöjats som fuskare under de senaste åren och i våras sprängde polisen en liga som sålt rätta svar till högskoleprovet för miljontals kronor. Bara år 2016 avslöjades 50 personer som fuskare.

Hittills har ett tiotal fuskare dömts för osann försäkran enligt normalgraden, ett brott som ger högst sex månaders fängelse.

Nu anser flera åklagare att brottet är systemhotande och därför bör betraktas som grovt då det i praktiken innebär att fuskarna myglar till sig utbildningsplatser på bekostnad av ärliga sökande.

– Hela grejen med högskoleprovet är ju att man ska ha andra möjligheter att komma in på universitetet. Om det här i förlängningen får fortgå får det ju stora konsekvenser för om vi överhuvudtaget kan ha högskoleprov. Det är ju en samhällsfunktion som påverkas, säger åklagaren Zilla Hirsch till P3 Nyheter.

Fakta: Fusk med högskoleprovet

Efter en skärpning av reglerna är det inte riskfritt att fuska på högskoleprovet. Universitets- och högskolerådet (UHR) kan stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel i upp till två år. Alla former av fusk är straffbart.

För polisanmälan krävs att provdeltagaren har skrivit under "på heder och samvete" att inte använda otillåtna hjälpmedel under provet.

Dessutom ska iakttagelser från provledare, analyser av inlämnade provsvar, tips eller annan bevisning utgöra underlag för en bedömning om provdeltagaren har använt otillåtna hjälpmedel.

Brottsrubriceringen blir "osann försäkran". Möjlig straffpåföljd är i normalfallet böter eller upp till sex månaders fängelse.

Tidigare i år fälldes en man i 20-årsåldern av Svea hovrätt för att ha fuskat på högskoleprovet. Brottsrubriceringen löd osann försäkran och straffet blev dagsböter motsvarande 5 000 kronor. I samband med att mannen ertappades uppdagades även ett antal andra misstänkta fuskfall.

Källa: www.studera.nu

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

LÄS VIDARE

Högskoleprovet 2018 – hur många ord kan du?

ÄMNEN I ARTIKELN

Högskoleprovet

Brott

Universitets- och högskolerådet, UHR