Brexitivrare besvikna efter toppmöte

Foto: Francisco Seco/AP/TT
Den brittiska premiärministern Theresa May under toppmötet i Bryssel.

avTT

NYHETER

"Ett år till i brexit-limbo?", frågar sig den brittiska tabloiden Daily mail.

Det är ingen enkel situation som premiärminister Theresa May vaknar upp till på torsdagen – dagen efter att mångas brexitdrömmar grusats.

Toppmötet i Bryssel slutade i platt fall och Theresa May får åka hem till London utan större hopp om att något avtal sluts med EU i tid till brexit, planlagd att ske 29 mars 2019.

– Problemet med den irländska gränsen har visat sig mycket större än vad någon, både i Storbritannien och EU, kunnat tro. Saken kom inte alls upp inför folkomröstningen, säger Nicholas Aylott, statsvetare vid Södertörns högskola, till TT.

Bekymren har fått premiärminister Theresa May att öppna för att förlänga förhandlingstiden med EU, något som väcker ilska hos brexitförespråkare. De befarar att Storbritannien ska tvingas stanna i status quo fram till 2022, samtidigt som de fortsätter att betala dyra avgifter till EU.

Tidningen The Sun illustrerar upprördheten bland besvikna brexitförespråkare med ett foto där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Theresa May hälsar på varandra med en kindpuss. "Är detta dödskyssen?", frågar sig tidningen.

– Theresa May sitter i en extremt komplicerad situation. Hon måste komma på något som EU kan acceptera och som hon sedan kan presentera i Storbritannien som det enda möjliga alternativet, säger Aylott.

ARTIKELN HANDLAR OM