Studie: Koldioxid kan göra oss dummare

avClaes Olsson

Ökade koldioxidutsläpp kan bland annat påverka minnet och koncentrationsförmågan negativt, visar en ny brittisk studie.

I en ny studie från University College London visar man på samband mellan klimatförändringar och hjärnans välmående, rapporterar The Independent. Om anställda utsätts för en hög halt koldioxid på grund av dålig ventilation är det mindre chans att de klarar av sina uppgifter. Nu visar man att det problemet kan drabba allt fler i och med ökandet av växthusgaser i atmosfären.

Foto: TT
Effekterna kan vara ”oundvikliga”.

Sämre minne

Det är i senaste upplagan av Building Services Engineering Research & Technology som Robert Lowe, Gesche Huebner och Tadj Oreszczyn publicerar sin forskning. Den visar att ”människors kognitiva prestation försämras när koldioxidhalten ökar”. Vidare skriver de att om utsläppen fortsätter öka i samma takt så kan konsekvenser som sämre minne och koncentrationsförmåga vara oundvikligt. Forskarna tror att nya typer av ventilationssystem kan vara ett sätt att tackla problemet i framtiden.

I april tidigare i år uppmätte man för första gången en genomsnittlig koldioxidhalt på över 410 ppm (miljondelar) i atmosfären. Det är den högsta siffra som uppmätts på 800 000 år.

ARTIKELN HANDLAR OM