Alfrida heter årets första storm

avTT

Foto: Johan Nilsson / TT
Att namnge stormar efter almanackan har SMHI gjort sedan 2013. Men oftast hinner Danmark eller Norge före. Arkivbild.

Stormen som slog till mot Sverige redan på årets första dag har av SMHI döpts till Alfrida. SMHI döpte ovädret efter namnsdagsprincipen.

– Vi går helt enkelt efter almanackan och eftersom ingen har namnsdag på nyårsdagen får vi titta framåt och ta hänsyn till vad tidigare stormar döpts till och då var Alfrida näst på tur, förklarar meteorolog Therese Gadd på SMHI.

Alfrida har ju namnsdag först på torsdag, men onsdagens namn är Svea, och det namnet fick en januaristorm 2015. Om Svea fallit ur minnet kan det bero på att hon kom av sig och aldrig nådde upp till stormstyrka.

Det finns ingen lång tradition av att namnge stormar i Sverige. Första gången som almanackan användes var när stormen Simone fick sitt namn i oktober 2013.

Minnesvärda stormar som Gudrun 2005 döptes av den norska vädertjänsten. Sverige brukar låta det först drabbade landet sköta namngivningen. Och eftersom många lågtryck kommer från väster är det därför ofta Danmark eller Norge som får hitta på namn.

– Men just Alfrida berör främst Sverige, och även Finland till viss del, säger Therese Gadd som förklaring till varför Alfrida heter som hon heter.