Nyheter

Raketförbud ska minska attacker mot polis

avTT

Foto: Jash Doweyko-Jurkowski/TT
Möllevångstorget i Malmö under nyårsfirandet 2016–2017. Raketer sköts rakt in bland nyårsfirande människor.
Foto: Thomas Johansson/TT
Dessa typer av raketer förbjuds i praktiken för allmänheten 1 juni i år. Arkivbild.

Under nyårsnatten sköts åter fyrverkerier mot människor, poliser, väktare och orsakade skador på byggnader. När vanliga raketer förbjuds senare i år hoppas fyrverkeribranschen på att attackerna minskar.

Från och med 1 juni i år är raketer på pinne inget som allmänheten lättvindigt kommer att kunna köpa hos återförsäljare. Då införs ett tillståndskrav som läggs till det förbud som redan finns mot smällare, tyngre raketer och miniraketer.

Efter en dramatisk nyårsnatt 2016–2017 där människor bland annat sköt raketer mot varandra på Möllevångstorget i Malmö höll fyrverkeribranschen ett krismöte. Då beskrevs den olagliga och felaktiga användningen av raketer som ett samhällsproblem.

Under den gångna nyårsnatten har raketer på nytt riktats mot människor, blåljuspersonal och väktare. Vid Rågsveds tunnelbanestation i södra Stockholm sköt ungdomsgäng raketer mot varandra och ordningsvakter. I både Kristianstad och Västerås sköts raketer mot poliser. Polisförbundet har kallat skjutandet ett hot mot demokratin.

Fördöms kraftfullt

Erik Nilsson, ordförande i Sveriges fyrverkeribranschförbund, säger att beslutet om tillståndskrav på raketer införs för att få ner olyckorna men också på grund av den olagliga användningen. Attackerna mot blåljuspersonal fördöms kraftfullt.

– Vi hoppas att det i förlängningen ska bli bättre för blåljuspersonal. Det borde det bli, för raketer på pinnar kommer i praktiken inte att vara tillgängliga för allmänheten. Däremot kan man tänka sig att man använder något annat i stället.

Risken finns att människor bunkrar raketer men det blir likväl förbjudet att skjuta efter den 1 juni.

– Det är möjligt att de kan köpa på sig ett lager men från 1 juni måste de ändå ha en utbildning för att använda dem, säger Erik Nilsson.

Illegal import

Att införa ett totalförbud tror han inte kommer att lösa problemet, då använder folk något annat. När smällare förbjöds för allmänheten 2001 varnades för en illegal import. Utvecklingen visar nu också att smällare av en helt annan farlighetsgrad än kinapuffar ökat, enligt Erik Nilsson.

– Med raketer tror jag inte att samma sak kommer att hända. Det beror på att de är större och otympligare. Det är mycket lättare att skicka smällare i anonyma paket med posten.

Att ta bort raketer från marknaden kommer att ha en negativ effekt på försäljarnas omsättning, men det anses vara ett nödvändigt ont med tanke på de skador som pjäserna orsakar. Förhoppningen är att de ersätts av fyrverkeritårtor.

Olaglig raketskjutning är en polisiär fråga men det handlar också om ett samhällsansvar, säger Erik Nilsson.

– Det handlar om inställningen och hur man tar hand om sina barn.

Rättad: I en tidigare version av den här texten fanns en felaktig uppgift i ingressen om när förbudet införs.