Amnesty kräver utredning om FN-soldater i CAR

avTT

Amnesty international kräver att FN genomför en "grundlig utredning" om FN-soldaters oförmåga att skydda civila vid en attack i Centralafrikanska republiken.

Amnesty international kräver att FN genomför en "grundlig utredning" om FN-soldaters oförmåga att skydda civila vid en blodig attack i Centralafrikanska republiken (CAR) i november.

Enligt Amnestys rapport, som bygger på intervjuer med 20 överlevande, sköts eller brändes uppemot 100 människor till döds vid attacken vid ett stort flyktingläger i Alindao. Minusca-soldater från Mauretanien som skulle skydda lägret var visserligen färre än milismännen som dök upp, men de underlät att ta upp striden vilket väcker "allvarliga frågor om de levt upp till sitt mandat att skydda civila", enligt Amnesty.

– En omedelbar och opartisk utredning måste särskilt fokusera på om Minusca misslyckades med sin plikt att skydda livet på mer än 18 000 människor som är bosatta på platsen, säger Joanne Mariner, rådgivare på Amnesty.

FN-soldaterna retirerade till skyddade ställningar utan att skjuta varningsskott, enligt vittnena.

Milismännen avfyrade också granatkastare och raketdrivna granater mot lägret. Delar av det plundrades och brändes.

Våldsamheterna var en del av striderna mellan kristna och muslimska miliser i området. Bland de som dödades fanns två katolska präster.