Han pekas ut som ledare för Marocko-morden

Publicerad 2018-12-25

Danska Louisa Vesterager Jespersen, 24, och norska Maren Ueland, 28, hittades brutalt mördade i Atlasbergen i Marocko förra måndagen.

Hitintills har 18 personer gripits misstänka för inblandning i morden.

Enligt VG pekas 25-årige Abdessamad Ejjoud ut som ledare för gruppen.

Det var i förra veckan som danska Louisa Vesterager Jespersen, 24, och norska Maren Ueland, 28, hittades brutalt mördade i bergskedjan Höga Atlas i Marocko.

Kvinnorna var studenter på ett program med huvudämne friluftsliv vid ett universitet i norska Telemark och hittades vid sitt tält i närheten av den marockanska byn Imlil.

Enligt det marockanska inrikesdepartementet hade kvinnorna knivskador på sina halsar.

Totalt sitter 18 personer frihetsberövade efter dubbelmordet, som utreds som ett terrorbrott enligt nyhetsbyrån AFP.

25-åring pekas ut som ledare

Detta efter att de fyra huvudmisstänkta synts i en video där de svär trohet till terrorrörelsen IS. Filmen, som ska ha spelats in en vecka före mordet, spreds efter det brutala dådet på sociala medier tillsammans med en sekvens som tros visa ett av morden.

Norges statsminister Erna Solberg har gått ut och vädjat till den norska allmänheten att inte ladda ner eller sprida mordvideon från Marocko.

Enligt norska VG pekas 25-årige Abdessamad Ejjoud ut som ledare för gruppen.

Ejjoud arbetar enligt tidningen som gatuförsäljare och bodde i byn Harbil i utkanten av Marrakesh. Han misstänks för att ha bildat terrorcellen med de 18 medlemmarna vars syfte var att utföra terroristhandlingar i landet.

Avslöjades av tappat ID-kort

Ejjoud uppges även vara den som spelat in IS-videon.

Utöver Ejjoud är även den 33-årige rörmokaren Abderrahim Khayali, snickaren Younes Ouaziyad, 27 och gatuförsäljaren Rachid Afatti, 33, huvudmisstänkta för morden.

Enligt den marockanska polisen ska Ouaziyad och Afatti ha varit tillsammans med Ejjoud när morden begicks och enligt en källa till tidningen ska det ha varit ett tappat ID-kort, tillhörande Abderrahim Khayali som avslöjade mördarna.

Enligt tidningen ska männen ha rekat i området flera dagar i förväg och varit ute efter att döda turister. De ska även ha utgett sig för att vara herdar som arbetade i området.