Röda Korset: Enormt glädjande

avTT

Foto: Pontus Lundahl/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S), FN:s generalsekreterare António Guterres och FN-sändebudet Martin Griffiths, under avslutningen av fredssamtalen om Jemen på Johannesbergs slott i Rimbo.

Röda Korset välkomnar de positiva beskeden från Jemensamtalen. Men organisationen är fortsatt väldigt oroad för hungersnöden i landet.

– En politisk lösning är det viktigaste i den situation som Jemen befinner sig i, säger Cecilia Sobocki vid Röda Korset.

Representanter för den jemenitiska regeringen och Huthirebellerna log och fattade varandras händer. Överenskommelsen om eldupphör i den strategiskt viktiga hamnstaden al-Hudaydah kom inte lättvindigt. Men den väntas påverka många, inte minst hjälporganisationer som Röda Korset.

– Det här är ett jätteviktigt avtal som vi hoppas leder till att vi och andra organisationer får lättare att komma fram. Vi har enorma säkerhetsproblem i Jemen och det är en stor anledning till att man inte kan hjälpa till så mycket som man skulle vilja. Vi hoppas att situationen kommer att bli bättre på marken, säger Cecilia Sobocki, pressekreterare vid Röda Korset.

Ständig kamp

Att få fram medicin och mat till nödställda är en ständig kamp.

– Vi håller hela tiden på att förhandlar för att skaffa oss tillträde till olika depåer. Alla löften som vi kan få är väldigt betydelsefulla. Så jobbar vi hela tiden. Det som vi hoppas nu är att det blir en nedtrappning av situationen och då underlättas de förhandlingar som vi har dagligdags.

Samtidigt är orosmolnen fortfarande överhängande. Viktigt är att den kommersiella importen av mat och medicin kommer igång och att den når barn och fattiga. Där är hamnen i al-Hudaydah, mot Röda havet, viktig för importen av varor till ett mycket fattigt land. Även humanitära korridorer är ett steg i rätt riktning. Tillträdet till stora delar av Jemen kommer dock fortsatt att vara begränsat, säger Cecilia Sobocki.

"Väldigt oroad"

– Det är jättehoppfullt att parterna kommit överens om flera konkreta steg för att minska konflikten. För konflikten är roten till Jemens stora problem. Men jag är fortsatt väldigt oroad över den humanitära situationen, särskilt hungersnöden.

Trots humanitärt stöd befinner sig mer än 15 miljoner jemeniter bara ett steg från svält, enligt FN.

– Jag hoppas att överenskommelsen kommer att hålla, att vi kommer att märka av det omgående i våra dagliga operationer. Samtidigt hoppas jag att attacker på civila och civil infrastruktur inte kommer ske och att den kommersiella importen kommer igång, säger Cecilia Sobocki.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jemen