Åklagarens yrkande om mordet på Gica: Tre års ungdomsvård

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rättegången om mordet på hemlöse EU-migranten Gica i Huskvarna har nu avslutats.

Åklagaren yrkar på tre års sluten ungdomsvård för den 16-årige pojken, enligt P4 Jönköping.

Den andre pojken, som är 14 år, kommer på grund av sin ålder inte att straffas.

LÄS VIDARE

De två pojkarna, 16 respektive 14 år, är åtalade för att ha sparkat och slagit den hemlöse tiggaren Gica, 48, med tillhyggen – så svårt att han dog.

Åklagaren Linda Schön anser att de gjort sig skyldiga till mord.

I åtalet beskrev hon gärningarna:

”Gheorge Hortolomei-Lupu har till följd av det omfattande våldet slutligen blivit liggande på marken, till synes avsvimmad/orörlig och helt oförmögen att försvara sig själv, varvid de fortsatt att sparka mot hans huvud, hals och kropp”.

Rättegången inleddes den 28 november. På grund av de tilltalades låga ålder hölls den bakom stängda dörrar. Allmänheten och massmedias representanter har därför inte haft någon insyn.

14-åringen har medgett att han slagit Gica – men förnekat att det han gjort skulle kunnat orsaka hans död. Även 16-åringen nekar till brott.

”Ett pojkstreck”

Advokat Martin Cullberg, som företräder 14-åringen, har sagt att det inte var något planerat som hände.

– Det är en situation som inte har varit tänkt som särskilt allvarlig som sedan har eskalerat och blivit något helt annat än vad som var tänkt från början. Men klart är att man har trakasserat den här personen tidigare, har Martin Cullberg sagt tidigare.

Till Aftonbladet sade han:

– Man kan beskriva det som ett pojkstreck som gått överstyr.

1 av 4 | Foto: Polisen

Får inget straff

Mot 14-åringen har det inte hållits någon rättegång i formell mening utan en så kallad bevistalan. Domstolen ska ta ställning till om han begått något brott men kommer inte att utdöma något straff. I stället får de sociala myndigheterna bestämma om vård och behandling av tonåringen.

På torsdagen avslutades rättegången och parterna höll slutpläderingar, sammanfattade hur de ser på allt som framkommit och hur det ska bedömas.

Åklagaren Linda Schön yrkade på tre års sluten ungdomsvård för 16-åringen.

Anders Tolke, advokaten som företräder 16-åringen, yrkade att åtalet om mord och även alternativyrkandet, synnerligen grov misshandel, skulle ogillas.

– Min huvudman har vidgått att han utövat visst våld mot den här mannen men inte av sådan omfattning att det på något sätt skulle kunna förklara mannens död, säger Anders Tolke till Aftonbladet.

– Det är min uppfattning att åklagarna inte lagt fram bevisning som visar någonting annat.

Domen kommer att meddelas den 28 december.

Publicerad: