Kina griper kanadensisk ex-diplomat

avTT

Foto: Foto/ AP/TT
Den kanadensiske ex-diplomaten Michael Kovrig har gripits i Kina, vilket möjligen hänger ihop med att den kinesiska it-jätten Huaweis finanschef nyligen greps i Kanada. Arkivbild.
Foto: Jane Wolsak/olsak/The Canadian Press/AP
Meng Wanzhou, den kinesiska it-jätten Huaweis finanschef, i samspråk med sin advokat i en domstol i Vancouver på måndagen.

En tidigare kanadensisk diplomat har gripits i Kina, vilket väcker oro i hans hemland. Även USA har reagerat starkt. Nyligen grep Kanada Huaweis finanschef vilket vållat kinesisk ilska.

Den kinesiskspråkige experten Michael Kovrig arbetar för International Crises Group (ICG) som forskar om fredliga lösningar på globala konflikter. Han var tidigare diplomat för Kanada i Kina, Hongkong och USA.

"Vi manar Kina att upphöra med alla slags godtyckliga gripanden", heter det i ett uttalande från det kanadensiska utrikesdepartementet sedan Michael Kovrig greps på måndagskvällen i Peking.

Kina har inte kommenterat fallet som följer i kölvattnet av Kanadas gripande av den kinesiska it-jätten Huaweis finanschef Meng Wanzhou den 1 december. Häromdagen varnade Kina för allvarliga konsekvenser om Meng Wanzhou inte omedelbart försattes på fri fot.

Hon anklagas för att ha mörkat Huaweis kopplingar till Skycom, som försökt sälja amerikansk utrustning till Iran. Sådana affärer skulle ha brutit mot USA:s sanktioner.

Meng Wanzhou, dotter till en av Huaweis grundare, riskerar utlämning till USA och ett mycket långt fängelsestraff. Domstolsförhandlingen mot henne fortsätter på måndag.

Enligt den kanadensiske ministern för allmän säkerhet Ralph Goodale finns det "ingen tydlig indikation" på ett samband mellan de två gripandena.