Trumps oro: ”Gör mig till lögnare”

avSebastian Laneby

NYHETER

Rådgivaren Rudy Giuliani har varnat Donald Trump för att en intervju med specialåklagaren Robert Mueller kan vara en fälla.

Nu oroas presidenten för en eventuell utfrågning.

– Även om jag säger sanningen så gör det mig till en lögnare, säger han till Reuters.

Under måndagen mötte journalister från nyhetsbyrån Reuters USA:s president Donald Trump i Ovala rummet i Vita huset i Washington.

Intervjun kom att handla mycket om specialåklagaren Robert Mueller och utfrågningen om eventuell rysk inblandning i presidentvalet för två år sedan.

Efter att ha varnats av den juridiske rådgivaren Rudy Giuliani för att en sådan intervju skulle kunna vara en menedsfälla berättade presidenten att han är orolig.

”Mitt ord mot hans”

Oron ligger i att Trump tror att utredarna kommer att jämföra hans uttalanden med vad andra har sagt och att avvikelserna i sådana fall kan komma att användas emot honom. Ett exempel som togs upp var den tidigare FBI-chefen James Comey.

– Även om jag säger sanningen så gör det mig till en lögnare, sa Trump.

– Om jag säger något och han säger något och det är mitt ord mot hans, och han är bästa kompis med Mueller, då kan Mueller säga att ”jag tror på Comey”.

Ändrat sig flera gånger

Frågan om Trump bestämt sig för ett slutgiltigt besked kring om han kommer att ställa upp på ett förhör eller inte fick inget rakt svar.

Han har länge vacklat när det gäller den saken.

I juni i fjol sa Trump att vhan ar ”ett hundra procent villig” att ställa upp, men efter det har han ändrat sig flera gånger.

Förra veckan drog Trump tillbaka säkerhetsklassificeringen för den förre CIA-chefen och presidentkritikern John Brennan. I intervjun med Reuters avböjde presidenten att svara på om Robert Mueller kan gå samma öde till mötes.

Trump: ”Jag gillar Kim”

Men en sak han öppnade för var att träffa Kim Jong-Un igen.

Han berättade att det är ”troligt” att ledarna kommer mötas på nytt, men gav inga detaljer om var eller när.

– Jag gillar honom. Han gillar mig, sa Trump och uppgav att han har en väldigt bra personlig relation med den nordkoreanska diktatorn.

1 av 2 | Foto: Leah Millis
Donald Trump svarar på journalisternas frågor i Vita huset.
Därför lyckas Trump skaka av sig skandalerna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM