SD:s pall med 225 kilo kampanjmaterial borta med Postnord

avPetter J Larsson

Sverigedemokraterna skickade 225 kilo kampanjmaterial till Dalarna.

Men Postnords leverans har nu varit försvunnen – i två veckor.

– Det är ett beklämmande läge då vi befinner oss mitt i vår valspurt, säger SD:s informationschef Henrik Gustafsson.

Den 26 juli lämnade Sverigedemokraterna en pall med 225 kilo kampanjmaterial på Postnords terminal i Veddesta, Järfälla kommun. Paketet med bland annat rollups, dukar och reklamartiklar skulle levereras till partiets Dalarnakontor dagen därpå och sedan fördelas till distriktets kommuner. Men två veckor senare har pallen fortfarande inte kommit fram.

– Vi tycker väl att det är märkligt att en pall på 225 kilo kan försvinna, säger Kjell Forslund, ordförande för Sverigedemokraterna i Borlänge.

1 av 2
Sverigedemokraternas informationschef Henrik Gustafsson.

”Ett beklämmande läge”

Enligt SD:s informationschef Henrik Gustafsson har informationen från Postnord varit knapphändiga.

– Man konstaterar att pallen inte går att hitta, säger han.

–Dels är det ett beklämmande läge då vi befinner oss mitt i vår valspurt och valdagen närmar sig i allt snabbare takt, och dels är det, trots Postnords medelmåttiga leveransrykte, oerhört förvånande att en pall om 225 kilo försvinner och att de inte lyckas återfinna den.

Tror inte på medveten attack

Henrik Gustafsson tror inte att någon medvetet försnillat försändelsen.

– Historiskt sett har det funnits enskilda exempel på problem som uppstått – problem vi vet varit kopplade till ett agerande med uppsåt, säger han.

– Med det sagt har vi inte för avsikt att i just detta fall dra några djupgående slutsatser. Vi förutsätter att detta var första och sista gången som något liknande händer oss, eller andra partier, i denna valrörelse.

Skickade ny pall – för 64 000 kr

Enligt Sverigedemokraterna har man nu skickat en ny pall. Den totala kostnaden för försvinnandet landar enligt partiet på 64 000 kronor. Henrik Gustafsson tror att utgiften ”kommer lösa sig på ett sätt som vi kommer att känna oss tillfreds med” och att incidenten inte behöver störa kampanjandet i Dalarna.

– Bortsett från den tid man tvingats lägga på detta ärende, i form av samtal, planering och en ny beställning, påverkar det inte distriktet nämnvärt. De har kunnat använda äldre flaggor, rollups, bord och dylikt, tillsammans med vårt valmaterial samt valsedlar, säger han.

Postnord: ”Jättebeklagligt”

Emma Riblom, kommunikationschef på Postnord Sverige, beklagar det inträffade.

– Det är jättebeklagligt och vi gör allt som vi kan för att hitta pallen, säger hon.

Sista gången pallen scannats var i Veddesta.

– Vi vet att chauffören som hämtade upp den här hämtade upp flera saker hos Sverigedemokraterna och allt annat kom fram. Men i morgon ska vi prata vidare med honom för att se hur han lämnade av det och så, för vi måste ju hitta det i kedjan.

Så har det gått för SD i riksdagsvalen 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM