Valet 2018

Notan för Lövins flygresor – halv miljon mer än statsministern

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Trots regeringskansliets riktlinjer om att det billigaste resealternativet ska användas har klimatminister Isabella Lövin (MP) vid flera tillfällen valt dyra business class-biljetter, uppger Expressen.

Under sin mandatperiod har Lövin flugit för totalt 1,5 miljon kronor – vilket är en halv miljon mer än statsministern.

– Det finns ingenting som säger att man inte ska flyga i business, säger Lövin till Expressen.

Samtidigt som klimatministern Isabella Lövin vill göra det dyrare för vanliga resenärer att flyga väljer hon själv att åka business class för skattepengar, visar en granskning av Expressen.

Trots regeringskansliets riktlinjer om att statsråden ska välja det billigaste resealternativet – så som ekonomiklass – väljer MP-språkröret själv oftast business class.

Enligt Expressen har Lövin under sina 3,5 år som statsråd flugit för över 1,5 miljoner kronor, vilket är en halv miljon mer än statsministern Stefan Löfven.

I snitt kostar Lövins enskilda flygresor omkring 15 100 kronor, vilket är tre gånger mer än Löfvens.

Isabella Lövin (MP).

Tre gånger så mycket som Fridolins biljett

Av samtliga resorna sedan oktober 2014 har elva av Isabella Lövins resor gått till New York, för en total kostnad på cirka 317 000 kronor, cirka 28 800 kronor per resa.

Som mest har en enskild New York-resa kostat 38 590 kronor, skriver tidningen.

I samband med en resa till New York med språkrörskollegan Gustav Fridolin i juni 2016 skiljde sig priserna på de bådas flygbiljetter avsevärt. Medan Fridolins biljett kostade skattebetalarna cirka 6 000 kronor landade Lövins biljett på 20 800 kronor, tre gånger så mycket.

Enligt regeringskansliets riktlinjer finns det särskilda skäl – som exempelvis säkerhetsskäl – för att statsråden ska få välja att resa i business class.

”Behöver vara fräsch”

Lövin bekräftar för Expressen att hon flyger business men säger att det inte är hon utan resebyrån som bokar resorna och hänvisar även till olika omständigheter som orsak.

– Vi har ju då en policy som handlar om att har man viktiga möten, behöver man vara fräsch, har man långa resor är det motiverat också av säkerhetsskäl för ministrar att man bör sitta i business class. Det kan vara olika omständigheter som gör att den som bokar biljetter till mig bokar vissa biljetter, säger Lövin till Expressen.

På frågan om hon ändå inte reflekterat över att antalet resor i den dyrare klassen svarar Lövin tidningen:

– Det finns ingenting i vår resepolicy som säger att man inte ska åka i business.

Aftonbladet söker Isabella Lövin.

ANNONS

Fira in Mumindagen med muggen ABC! Beställ idag för leverans nästa vecka.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Val 2018 – här är de viktigaste nyheterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Isabella Lövin

Miljöpartiet

Valet i Sverige