Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Flygvapnet har släppt en bomb över bränderna

Publicerad 2018-07-25

Flygvapnet har använt sig av stridsplanet Jas 39 för att bomba skjutfältet norr om Trängslet i ett försökt att få bukt på branden.

Enligt uppgifter vidtogs denna akutåtgärd för att en tryckvåg ska släcka eldsvådan – och metoden visar sig ha fått effekt.

– Bomben har haft en en väldigt god verkan på elden, säger brandchefen Johan Szymanski, på en pressträff.

På en bild som Aftonbladet kan publicera ses hur planet flyger in över brandområdet.

Räddningstjänsten har haft problem med branden vid skjutbanan i Trängslet, Älvdalen, ända sedan den bröt ut. Detta på grund av att det på platsen finns grovkalibrig och odetonerad ammunition, och det har funnits rädsla för att detta ska explodera.

Försvarsmakten har därför med hjälp av Jas-plan gjort en bombfällning över branden.

Det var strax innan 12 på onsdagen som två Jas 39 flög in över brandområdet i Trängslet, vardera utrustade med varsin bomb. Strax därefter fälldes en bomb, modell GBU-49, som träffade målet.

Man fällde bomben från 3 000 meters höjd och den GPS- och laserstyrda bomben föll i en hastighet av 550 kilometer i timmen.

Bomben väger 227 kilo, är GPS- och laserstyrd och kan träffa målet med en meters precision.

”Utomordentligt bra”

– Utan att ha gjort en djupgående analys kan vi se att etta haft en väldigt god verkan på elden, och att bränder på 100 meter har kunnat släckas, säger Johan Szymanski under pressträffen, och fortsätter:

– Man ser ingen ökad intensitet hos bränder på andra håll efter att bomben har släppts.

Brandchefen beskriver det som ett bra verktyg, som de kan plocka fram i den här typen av extrema situationer.

Även Urban Molin, insatschef på Försvarsmakten, uttrycker att försöket gått ”utomordentligt bra”.

Rubbar syret

För att en eld ska leva krävs syre, värme och ett brännbart ämne. Under räddningsarbetet har man arbetat med mycket med vatten, samt att bränna i marken, men bestämde sig till slut för att testa något ”okonventionellt”.

Anledningen till att man valt att använda sig av en bomb är för att den enorma tryckvåg som bildas när bomben släpps, rubbar syretillförseln till elden, så pass mycket att den kvävs.

Försvarsmakten har fått en begäran om stöd enligt LSO från räddningsledaren i Älvdalen.

– På grund av den odetonerade ammunitionen och att det är svårframkomlig terräng så är branden på Älvdalens skjutfält svårhanterlig. Då har Försvarsmakten prövat en metod att med stridsflygplan göra en bombfällning som ett släckningsförsök, säger Marie Tisäter.