Sverige på rätt väg – enligt statsministern

Spelplanen är definierad.

Nu är det bara anfallarna som ska utses.

Om någon undrar kommer nästa val handla om jobben, jobben, ­jobben.

Stefan Löfven sade redan som ­nyvald partiledare att jobben är den viktigaste frågan för Socialdemokraterna. Det är den frågan de tänker gå till val på.

I går, på Moderaternas Sverigemöte för nära 2 000 förtroendevalda, ­sade Fredrik Reinfeldt samma sak.

– Det finns de som säger att jag är fixerad vid jobb. Och jag kan bekräfta att det är så, sade M-ledaren i sitt tal som hölls efter en decibelstinn uppspelning av både Loreens ”Euphoria” och Dannys ”Amazing”.

Än är anfallarna okända

För åtminstone Moderaterna, men kanske också för hela alliansen, ska jobben bli vad utanförskapet var i 2006 års valrörelse. Ledmotivet.

Därmed är spelplanen för valrörelsen 2014 definierad. Det avgörande slaget kommer att stå om vilket parti eller vilket regeringsalternativ som har det mest trovärdiga jobbprogrammet.

Men, för att fortsätta med sportspråk, än är anfallarna okända. Hur ser alliansen och Socialdemokraternas nya recept för att öka sysselsättningen och minska arbetslösheten ut?

Socialdemokraterna har en skattegrupp som ska presentera sina förslag i höst. Avsikten är att förenkla skattesystemet och gynna sysselsättningen.

Moderaterna har fem arbetsgrupper som ska mejsla fram den nya moderatpolitiken. Den som handlar om ekonomin och jobben leds av finansminister Anders Borg vilket anger den interna tyngden.

– Sverige är på rätt väg, slog Fredrik Reinfeldt fast i talet.

Men det finns de som skulle sätta ett stort frågetecken för att en arbetslöshet på nära åtta procent är beviset för att vara på rätt väg.

Delade in befolkningen i tre grupper

Det verktyg Sverige hittills använt mot arbetslösheten har inte varit tillräckligt effektiva. Det krävs fler och mer okonventionella redskap.

Det tycks Fredrik Reinfeldt vara inne på. I går delade han in befolkningen i tre grupper som måste behandlas helt olika för att öka sysselsättningen.

1. Sveriges ryggrad, de som troget går till jobbet veckans alla dagar och tar ansvar. De är, ur sysselsättningssynpunkt, en ganska oproblematisk grupp. Men de vill, enligt statsministern, ha trygghet. Inte flexibilitet.

2. De som vill in på arbetsmarknaden – men som inte släpps in. Oftast är en dålig grundutbildning huvudproblemet. Hur hjälper man dem bäst?

3. Den allra mest attraktiva ­arbetskraften, med hela världen som arbetsfält. Även den gruppen vill Reinfeldt ska växa. Inte bara för att de betalar mycket skatt utan också för att de fungerar som dragplåster för Sverige.

– För den tid som jag kan överblicka behövs alla jobb, sade han.

Om 30 månader är det val och det kommer att handla om jobben. Är det någon som ­sätter emot?

Publisert: