Nyheter

Här dansar den lama kvinnan

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Fuskade till sig fem miljoner

Till Försäkringskassan sa den 39-åriga kvinnan att hon knappt kunde stå upp.

Men polisens bilder visar något helt annat.

Nu åtalas hon och maken för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Här dansar den ”lama” kvinnan.
Här dansar den ”lama” kvinnan.

I sex års tid har kvinnan och hennes man fått ersättning från Försäkringskassan på grund av hennes dåliga höft. Totalt rör det sig om fem miljoner kronor som har betalats ut till olika assistansbolag där maken har varit anställd. Pengar som nu krävs tillbaka.

– Paret har väl i stort sett levt på de där inkomsterna. Mannen har fått ut 30 000 kronor brutto per månad, säger kammaråklagare Bengt Kulin.

Kvinnan ansökte om assistans redan i april 2004 men fick avslag av Försäkringskassan. Efter att ha överklagat beslutet började pengarna trilla in. Kvinnan hade dessutom fått tid för en höftledsoperation under 2005, men avböjde. Istället ökade utbetalningen av assistansersättning till mannen.

Rullstolen i garaget

Förutom att sköta om sin hustru drev mannen både en restaurang och en kiosk. I restaurangens personalliggare finns kvinnans namn uppskrivet flera gånger – ytterligare ett bevis på att hon inte var i behov av assistans säger Bengt Kulin.
– Jag menar att kvinnan har arbetat på båda ställena. De finns vittnen som uppger att de sett henne jobba, säger han.

Dessutom berättar flera av parets vänner i förhör att de aldrig sett kvinnan som funktionshindrad. En man svarar "Nej, nej, nej" när polisen frågar om han skulle beskriva mannen eller kvinnan som funktionshindrade. Vid husrannsakan konstaterades det att parets en och en halv-plansvilla i stort sett saknade handikappanpassning. Kvinnans rullstol hittades längst in i garaget, under en hög med skor och ljusstakar.

Läkare ger stöd

Flera läkarutlåtanden styrker dock kvinnans berättelse, hon beskrivs som i praktiken sängliggande till följd av ett medfött höftfel. Men Bengt Kulin tror inte att det kommer påverka rättegången.
– Jag tvivlar inte på att hon har besvär men det är skillnad på det och att ha rätt till assistans, säger han.
Både mannen och kvinnan nekar till brott och anser att de har haft rätt till ersättningen. Om paret fälls väntar, förutom miljonskadeståndet, sannolikt fängelse.

Rättegången fortsätter i början av nästa vecka.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: