Tolgfors: Juholt ljuger

avPär Karlsson

NYHETER

Juholt: ovärdigt av Tolgfors

Här går försvarsminister Sten Tolgfors till hård attack mot Håkan Juholt.

Det var under S-ledarens pressträff i Sälen i dag som han anklagade regeringen för att ha gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarets peronalförsörjning.

– Sverigedemokraterna satt inte ens i riksdagen när försvarsreformen och det nya personalförsörjningssystemet beslutades, skrev Tolgfors på sin blogg.

Under sin pressträff på Folk och Försvar i Sälen i dag anklagade Håkan Juholt regeringen för att ha låtit bli att diskutera med Socialdemokraterna och i stället gjort upp med Sverigedemokraterna om försvarets personalförsörjning.

Tolgfors blev upprörd

Det fick försvarsminister Sten Tolgfors (M) att slå bakut på sin blogg:

”Nej Juholt. Sverigedemokraterna satt inte ens i riksdagen när försvarsreformen och det nya personalförsörjningssystemet beslutades. Det skedde före valet 2010.

Och nej, socialdemokraterna hade inget eget alternativ alls till den nya insatsorganisationen. Håkan Juholt har därtill själv i rapport sagt att rekrytering på frivillig grund är här för att stanna.”, skrev Tolgfors.

”Blev förvånad”

Även Jan Björklund kommenterade utspelet efter talet: 

– Jag blev förvånad, det påståendet att regeringen skulle ha gjort upp med Sverigedemokraterna är inte korrekt. Alla beslut togs i riksdagen före valet 2010, innan SD ens fanns i riksdagen. Sedan är det så att vi inte förhandlar med SD om några frågor även efter valet 2010. 

– Ett sånt angrepp han gjorde var väl ett försök till en rallarsving mot regeringen, det här är trams och i sak inte korrekt.

Juholt: ovärdigt av Tolgfors

Håkan Juholt kommenterade sedan sitt utspel.

– Självklart vet jag som alla andra att Sverigedemokraterna inte satt i riksdagen under förra mandatperioden. Det är ovärdigt, lågt och dumt av försvarsministern att antyda något sådant. Jag valde på en pressträff att uttrycka mig drastisk för att belysa det som är regeringens problem.

Enligt Juholt har regeringen hårdnackat sagt nej till blocköverskridande samtal om försvars- och säkerhetspolitiken.

– Man har avvisat oss nonchalant och slagit igen dörren på oss. Och eftersom V och Mp har önskat liknande samtal så återstår nu bara för dem att söka stöd hos SD.

Men sa du inte att de "drivit igenom" politiken med SD?

– Om jag valde ett ord som var felaktigt så beklagar jag det. Men mitt budskap har kommit fram. Regeringens politik på området har havererat. Nu sitter de där och har bara SD kvar.

Juholt efterlyser också att regeringen reflekterar över den säkerhetspolitiska analys som han presenterade tidigare i dag.

– Högerpolitiken i Europa leder till ökade orättvisor och massarbetslöshet. Det är faktiskt ett rejält säkerhetspolitisk hot om man ser till Europas historia. Ett liknande tal har aldrig hållits på Folk och Försvar.