Nyheter

Marsstenar till salu – för 70 000 kronor

Av: 

Anders Munck

Stenarna är de första från Mars som slagit ner på jorden på 49 år.
Stenarna är de första från Mars som slagit ner på jorden på 49 år.

NYHETER

De kraschade i Marocko i somras – och nu säljs de.

Men stenarna från Mars är inte billiga:

28 gram Marsgrus kostar minst 70 000 kronor.

Stjärnfallet i Nordafrika i juli var ovanligt – inte bara för att stenarna kommer från Mars. Flera vittnen såg nämligen hur meteoriterna slog ned i jordytan, det har bara hänt fyra gånger tidigare genom historien.

”Julafton i januari”

Det dröjde till i december innan man hittade nedslagsplatsen. Stenarna vägde totalt omkring sju kilo, och först visste man inget om deras ursprung. Först i går kunde man konstatera att stenarna faktiskt kom från Mars med stöd av deras kemiska sammansättning.

– Det är julafton i januari i år! Det är trevligt att Mars skickar prover till oss, särskilt som våra fickor är för tomma på pengar för att vi ska kunna hämta dem själva, säger Alan Stern, chef på Florida Space Center till AP.

110 kilo störst

Astronomerna tror att Mars träffades av en större himlakropp för ett antal miljoner år sedan. Det gjorde att klippblock och stenar från den röda planeten slungades ut i rymden. Några av dem har sedan hamnat på jorden i form av meteoriter. Men det sker inte särskilt ofta. Forskarna har dokumenterat nedslag av Mars-meteoriter omkring en gång vart femtionde år. Den största som träffat jorden vägde 110 kilo. Den amerikanske astronomen Tony Irving har upprättat en lista över alla kända nedslag av meteoriter från Mars.

Dyra stenar

Det är mycket ovanligt att man hittar Mars-metoriter så snabbt som i det här fallet. Det gör dem ytterst värdefulla.

Meteorithandlaren Darryl Pitt har fått i uppdrag att sälja stenarna. Och han tar bra betalt. En sten som väger 28 gram kostar mellan 70 000 och 150 000 kronor – och de flesta är redan sålda.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: