jättebråk i S-toppen

avAnette Holmqvist, Niklas Eriksson, Elisabeth Marmorstein

Hårda kravet från distrikten: Nästa partiledare får inte komma från VU

1 av 3 | Foto: Lasse Allard
pressad Efter Carin Jämtins presskonferens på Sveavägen 68 i Stockholm utbröt ett jättegräl när partidistriktens ordförande hade ett telefonmöte. ”De har bråkat som bara den, det kom fram att vissa aldrig kommer att acceptera någon ur VU som partiledare”, säger en S-källa.

Direkt efter Juholts avgång skakades S av ett jättegräl.

Under det extrainsatta distriktsordförandemötet

i går delades partiet i två läger – av ett ultimatum:

– Nästa partiledare får absolut inte komma från verkställande utskottet, det är ett krav från vissa håll, säger en S-källa till Aftonbladet.

Håkan Juholts avgång i går har lämnat Socialdemokraterna ledarlösa. Partisekreterare Carin Jämtin styr partiet fram till att en efterträdare är utsedd – men knappt hade Juholt tackat för sig innan ett nytt bråk bröt ut inom S.

Finns ett ultimatum

När Jämtin direkt efter presskonferensen sammankallade partidistriktens alla ordförande till ett extra telefonmöte slutade diskussionen om nästa partiledare i ett jättegräl.

– De har bråkat som bara den, det kom fram att vissa aldrig kommer att acceptera någon ur VU-kretsen som partiledare, säger en

S-källa till Aftonbladet.

Ultimatumet kommer från ett läger som är mycket kritiska till hur partiets verkställande utskott har hanterat Juholts avgång. En S-källa säger till Aftonbladet att VU borde ha satt ner foten redan i oktober:

– Det är ett underkännande av VU att de inte rådde på Håkan när han bet sig fast. Om de hade hotat att avgå hade allt varit över för länge sedan. De gjorde inte det för de var alldeles för måna om sina egna positioner.

Den interna striden om näste partiledare hotar nu att splittra partiet.

– Det var väldigt många som sa att det är bra om Carin kan hantera detta några dagar men sen måste vi få en permanent lösning. Det måste vara någon utifrån, utanför VU, säger en initierad S-källa.

Och i vissa delar av S vill man göra rent hus och byta ut partiets styrande.

– Det uttrycktes stor irritation på de som sitter

i VU. De uppgav att de hade flera arbetarkommuner som ville inkalla en extrakongress för att avsätta VU, säger en S-källa.

När Aftonbladet ringer runt till deltagarna är det inte många som vill kommentera vad som hände på mötet.

– Jag tycker att vi har haft nog med interna diskussioner i medierna, vi står inför ett mycket speciellt läge och måste sköta det här med respekt för varandra, säger Mats Johansson, ordförande i Blekinge partidistrikt.

Svåra uppgifter

I dag fortsätter partiets verkställande utskott arbetet med att försöka hitta en efterträdare till Juholt och försöka vända det historiskt låga väljarstödet.

– Vi är i det allvarligaste läget socialdemokratin har befunnit sig i. Det är ett oerhört stort ansvar som ligger på alla oss som är delaktiga i den här processen att hitta en ny partiledare, säger Mats Johansson.

Gårdagens bråk tyder på att det inte kommer bli en lätt uppgift, de måste hitta någon som inte riskerar att skapa en intern spricka.

– Det måste vara en person som står över alla strider och inte räknas in

i någon falang, säger en S-källa till Aftonbladet.