Supernalle har landat

Av: Camilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:
PÅ VÄG I buren fraktas kodiakbjörnen Taquka från Alaska till Orsa. Bilden är tagen vid avlastningen på Arlanda.
Foto: ORSA BJÖRNPARK
PÅ VÄG I buren fraktas kodiakbjörnen Taquka från Alaska till Orsa. Bilden är tagen vid avlastningen på Arlanda.

NYHETER

Kodiakbjörnen Taquka har landat i Sverige efter en tre dagar lång resa.

– Han ser bra ut, han lyssnar när man pratar med honom, säger djurparkschefen Pernilla Thalin, som reste tillsammans med supernallen från Stockholm till Orsa björnpark.

Foto: Dough Lindstrand, AWCC

Slutligen har Orsa björnpark fått hem sin kodiakbjörn. I dag landade björnhanen Taquka i Sverige.

– Allt har gått bra, det gick väldigt smidigt på Arlanda med avlastning och komma igenom tullen, säger Pernilla Thalin till Aftonbladet.

Nedsövd

Björntransporten blev försenade 24 timmar i New York, vilket gör att Taquka har varit på resande fot i tre dygn. Så det är en trött kodiakbjörn som landade på Arlanda. Inför transporten blev björnhanen nedsövd.

– Man söver dem och lägger dem in dem i buren. Sedan väcker man upp dem men ger dem lugnande så att de är vakna men lugna i transporten, säger Pernilla Thalin.

"Hade gett upp hoppet"

Taquka skulle egentligen haft sällskap av en björnhona, men hon rymde från sitt hägn i Alaska i april. Efter att Taquka lyft från USA hittades björnhonan ihjälskjuten.

– Vi hade gett upp hoppet, det är jättetråkigt att det blev som det blev, säger Pernilla Thalin.

Nu hoppas Orsa björnpark att man ska få en ny kodiakbjörn från myndigheterna i Alaska.

– De har varit positiva för att göra allt för att vi ska få en ny björn på sikt. Men det är svårt att säga när. Det går inte att ta en vuxen björn, utan det får bli om de hittar en övergiven unge.

Under tiden planerar Orsa björnpark att ansöka hos myndigheterna om att få släppa en skandinavisk brunbjörn med Taquka som sällskap.

Publicerad: