Nyheter

– Vargarna tuggade på mitt huvud

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Helena, 30, berättar om skräckupplevelsen på Kolmårdens djurpark

Helena, 30 var på besök i Kolmårdens varghägn.

Plötsligt attackerade vargarna – och fortsatte hugga.

– De bet och slet och tuggade på mitt huvud, berättar Helena för Aftonbladet.

Helena från Stockholm gav i augusti 2008 sin dåvarande pojkvän i present att få åka till Kolmårdens djurpark och "klappa varg", som evenemanget benämndes. Helena följde med.

Skulle sitta på huk

– Guiden sa åt oss att sitta på huk för att vargarna skulle kunna hälsa på oss, och informerade om att vargarna tenderade att nafsa på ens näsa.

Besöksgruppen på 10-15 personer gick in i hägnet där sex vargar levde och följde guidens instruktioner.

Hamnade på rygg

– En varg kom fram och nafsade mig på näsan och lyckades putta omkull mig. Jag hamnade på rygg, och på några sekunder hade jag alla sex vargar på mig. De bet och slet i mig. Jag kände bland annat att en av dem tuggade på mitt huvud, säger Helena.

Hon minns fortfarande händelsen i detalj.

– Jag låg med händerna för ansiktet och hade underarmarna som skydd för halsen. Det måste ha varit en överlevnadsinstinkt. Jag kunde höra hur de frustade och kände bett. En varg hade käften över bakhuvudet på mig. Efteråt hade jag blåmärken, bulor och öppna sår, främst i ansiktet och på armarna. Men också på ställen jag inte ens märkt att jag blivit biten, som runt vristen.

"Nu är du deras leksak"

Helena kan inte avgöra exakt hur länge attacken pågick.

– Det tog kanske någon minut. Min kille kom fram och försökte slita bort dem. Sedan lyckades guiden få upp mig. Vargarna fortsatte då att göra utfall mot mig. De hoppade upp och bet och slet i mitt hår.

– Guiden sa: "Nu är du deras leksak". Han tog tag i ledarvargen och tryckte ner henne i marken för att visa för de övriga djuren i gruppen att det inte var okej. Men det tog åtskilliga minuter att lugna ner vargarna.

Tvingades kvar

Trots att Helena var skärrad och sårad efter attacken tilläts hon inte lämna besöksgruppen och hägnet.

– Det här hände när vi bara varit därinne i fem minuter, och besöket skulle vara i 1,5 timme. Jag förklarade att jag inte ville vara kvar därinne, men guiden sa: "Du får inte gå. Då har de vunnit". Han försäkrade att något liknande aldrig hänt förr.

Hon reagerar i efterhand mot att guiden inte verkade bry sig mer om henne.

– Det konstiga var att guiden inte frågade hur det var, undrade om jag behövde vård eller så efteråt. När vi till slut lämnade hägnet sa han bara "Hej då!". Jag såg ut som ett vrak, och var i chock. Det höll i sig ett bra tag efteråt. Jag ville inte se bilderna vi tog därifrån, då knöt det sig i magen.

"Ska inte finnas människor"

Vad tänker du nu, när du tar del av rapporteringen om kvinnan som dog i går?

– Det är så himla tragiskt. Och det som slår mig är att det faktiskt uppenbarligen hänt flera gånger tidigare. Det är underligt att de fortsatt med turistvisningarna inne i hägnen trots det. Jag har absolut inget emot vargar. De är vilda djur, och det är inte frågan om att de ska avlivas. Men det ska inte finnas några människor därinne.

Fotnot: Helena vill inte uppge sitt efternamn.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert: