De har enats om plan för Syrien

avLisa Räng, TT

Men al-Assad får sitta kvar

Samtidigt som flera nya dödsoffer skördats i Syrien har utrikesministrarna under lördagens möte i Genève enats om behovet av en övergångsregering i Syrien. Men även representanter för den sittande regimen kan ingå i övergångsregeringen, meddelade FN-sändebudet Kofi Annan på lördagskvällen.

Fredsplanen går ut på att den syriska regimen och oppositionen ska bilda en övergångsregering tillsammans. Ryssland har tidigare protesterat mot den skrivning som tolkats som att president Bashar al-Assad inte ska tillåtas ingå i samlingsregeringen.

Enligt det nu gemensamma dokumentet ska övergångsregeringen bildas genom en ömsesidig överenskommelse, och inkludera både medlemmar från den sittande regeringen och oppositionen, rapporterar Reuters och AFP.

Oppositionsgrupper i Syrien har dock tidigare sagt att de motsätter sig alla former av lösningar som inkluderar medlemmar i den sittande regimen.

"Upp till syriska folket"

FN:s och Arabförbundets sändebud Kofi Annan sa efter mötet att det nu är upp till folket i Syrien att komma fram till en politiskt överenskommelse:

– Jag tvivlar på att det syriska folket som har kämpat så hårt för självständighet kommer att välja personer med blod på sina händer att leda dem, sa han efter mötet enligt AP.

Enligt amerikanska utrikesministern Hillary Clinton har den nu antagna fredsplanen banat väg för en regim efter Bashar al-Assad och att "Assads dagar är räknade". Utrikesminister Carl Bildt skrev på Twitter att han tycker att det är "utmärkt" att man enats om en plan:

"Nu kommer nyckeln att vara en överenskommelse i Damaskus om en övergångsregering som bygger på ömsesidigt samtycke".

Många nya dödsoffer

Samtidigt som utrikesministrarna enats i Genève rapporterar det Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) om ett 50-tal nya dödsoffer runtom i Syrien i dag.

Syriska aktivister vittnar om dussintals dödsoffer och hundratals skadade i Damaskusförtorten Duma efter att tio dagar långt angrepp från regeringstrupper som nu tagit kontroll över staden.

– Jag såg minst tre döda kroppar i ett gatuhörn, några hus var förstörda och andra brann, sade Abdullah, en 50-årig fembarnsfar, till Reuters på telefon sedan han flytt från Duma tillsammans med 200 andra.

"En katastrof"

Enligt SOHR är angreppet det värsta sedan upproret mot president Bashar al-Assad inleddes för ett år sedan. Invånarna är nu omringade av syriska soldater och lider brist på mat, elektricitet och rinnande vatten.

– Situationen i Duma är en katastrof. Förorten är helt förstörd, sa den lokala aktivisten Mohammed Saeed till AP via Skype.

Enligt FN:s beräkningar har över 15 000 personer dödats i Syrien under upproret.