Här är al-Assads mördar-milis

Av: Camilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 15 | Foto: Youtube
Shabiha-milisen tillhör samma religiösa minoritet som den styrande eliten i Syrien, alawiterna. Milisen är mycket lojal mot president Bashar al-Assad.

De har uppmanats att döda – för att inte själva bli dödade.

Ögonvittnen pekar ut Bashar al-Assads regimtrogna shabiha-milis som ansvariga för massakern i al-Hula.

– De är som monster, säger läkaren Mousab Azzawi, som vårdat medlemmar ur milisen, till Daily Telegraph.

Efter massakern i al-Hula har både ögonvittnen och SOHR, Syriska människorättsobservatoriet, pekat ut den regimtrogna shabiba-milisen som ansvariga för den blodiga massakern i al-Hula i onsdags.

Påminner om Houla

Milisen kommer från samma religiösa minoritetsgrupp som presidenten, alawiterna, och är mycket lojal mot den styrande eliten i Syrien. Enligt brittiska Daily Telegraph, som kartlagt milisen, har presidentens kusin Numir en nyckelroll. Detta trots att regeringen inte officiellt vill förknippas med shabiba.

I går skyllde regimen massakern på väpnade grupper som iscensatt blodbadet för att utländsk militär ska blanda sig in Syriens oroligheter.

Tillvägagångssättet vid onsdagens massaker påminner om den som genomfördes i grannprovinsen Homs för drygt två veckor sedan. Då dödades 108 personer i Houla, av dessa var 49 barn.

"Steroider"

Daily Telegraph har intervjuat läkaren Mousab Azzawi, som vårdat medlemmar ur milisen i Latakia. Han beskriver medlemmarna i milisen som monster.

– De hade enorma muskler, stora magar och stora skägg. De var alla långa och skrämmande, och de tog steroider för att pumpa upp sina kroppar, säger Azzawi till tidningen.

– Jag behövde prata med dem som barn, för shabiba gillar personer med låg intelligens. Men det är det som gör dem så skrämmande, kombinationen av brutal styrka och blind lojalitet mot regimen.

Ökända

I Syrien är Shabiba, som betyder spöken på arabiska, ökända. Folket fruktar de stora männen med sneakers mer än militärerna med sina kängor, rapporterar Daily Telegraph. Vissa milis-medlemmar bär svarta uniformer, men flera bär civila kläder för att i tv se ut som invånare som hyllar presidenten.

– Även innan revolutionen, så fort det var oroligheter gick de ut på gatorna och stoppade det åt regeringen, säger Selma, som har två kusiner i milisen, till tidningen.

Shabiba har tidigare livnärt sig som en maffia-klan, och ska ha försörjt sig på bland annat smuggling mellan Libanon och Syrien.

Familjen Assad har valt att vända huvudet åt andra hållet och har i gengäld fått lojala försvarare.

– Assad säger åt dem att de måste försvara regeringen eller bli förstörda; det handlar om att döda eller dödas, säger läkaren  Mousab Azzawi till Daily Telegraph.

Publicerad: