Nu invaderar skräckdjuren

avJohan Kellman-Larsson

Ser ut att bli en bra sommar för såväl getingar, mygg, fästingar och huggormar

1 av 5 | Foto: PETER KJELLERÅS
Mördarsniglarna ser ut att bli ovanligt få i år.

Blodtörstiga fästingar och mygg, en ökning av huggorm och stundande getinginvasion. Sommaren är här – och med den kommer skräckdjuren.

Elbjørg Syvertsen och hennes barnbarn Ingrid, 2, blev svårt sjuka efter att de attackerats av huggorm.

Sommaren innebär inte bara sköna grillkvällar, hängmatta och rosévin på låda.

Antalet skräckinjagande djur ökar markant under årets varmaste månader –och kan störa semesterfriden. Utanför norska staden Sarpsborg, som ligger söder om Oslo nära den svenska gränsen, blev Elbjørg Syvertsen och hennes barnbarn Ingrid, 2, förra lördagen attackerade av en ilsken huggorm.

Fick andningsbevär

– Vi skulle ta oss en liten kvällslur, runt 20 meter från landsstället. Två av mina barnbarn gick före på stigen medan jag och Ingrid gick lite bakom. Plötsligt kände jag ett hugg i hälen, säger Elbjørg Syvertsen, till norska tidningen VG.

Strax därefter upptäcktes det att även barnbarnet Ingrid blivit biten, på foten. Ambulans larmades men det tog över en timme för hjälpen att anlända. Under tiden blev Elbjørg sjuk.

Hon kände sig svimfärdig och fick svåra andningsbesvär. Väl på sjukhuset i Fredriksstad blev hennes högerben blått och svullnade upp ordentligt.

– Jag fick en allvarlig allergisk reaktion. I framtiden måste jag alltid ha med mig en adrenalinspruta oavsett var jag befinner mig, säger hon till VG.

Ingrid var ganska pigg efter bettet men även hennes ben svullnade upp och blev blått.

Ökad risk

Getingar, fästingar, mygg och huggormar, är några av de plågoandar som frodas på sommaren.

Enligt statistik från Giftinformationscentralen har just huggormarna under de senaste åren varit särskilt på hugget. I fjol kom det in nästan 100 fler samtal om huggormsbett jämfört med 2008.

– Totalt brukar det röra sig om mellan 300 - 500 samtal per säsong. Minst 250 av dem leder vanligtvis till att personen måste uppsöka läkarvård, säger Christine Karlsson-Siber, överläkare vid Giftinformationscentralen.

"De finns överallt"

Huggormarna rör sig i alla typer av miljöer, enligt Christine Karlsson-Siber.

– Det är svårt att säga var de är vanligast. De finns överallt och är vanligast under soliga och varma perioder på sommaren. 

Även getingarna är ovanligt pigga i år.

– Redan för två veckor sedan gjorde vi våra första saneringsjobb och det är ovanligt tidigt. Eftersom det varit kallt den senaste tiden har det lugnat ner sig men så fort det blir varmt är det sannolikt att det exploderar igen, säger Magnus Bergsten, driftchef på saneringsföretaget Nomor.

Även myggen kommer stortrivas i sommar, enligt myggforskaren Jan O. Lundström, vid Uppsala universitet.

– Myggen går en strålande framtid till mötes. Särskilt skogsmyggorna har fått en bra start eftersom det regnat mycket. I Norrland har det ju till och med snöat, och när det smälter undan kommer det bildas pölar. Och det är gynnsamt för myggorna.

Blir en fästingsommar

Enligt Thomas Jaenson professor vid Uppsala universitet, kommer 2012 även bli en fästingsommar.

–  Växthuseffekten har bäddat för många fästingar i sommar. Klimatet är gynnsamt för fästingarna, säger han till TT.

Både getingstick, fästingbett och attacker från huggormar kan – i värsta fall – bli livshotande. Nedan ser du hur du ska agera om du blir angripen.