Extremkylan håller Europa i ett dödsgrepp

SMHI: snökanoner och dåligt väglag på väg

Det massiva ryska högtrycket fortsätter att hålla oss i sitt grepp.

Nu drar snökanoner in över Sverige.

Försvaret tvingas ställa in flygövningar och i Östeuropa skördar kylan människoliv.

Det mäktiga högtrycket över Ryssland fortsätter att skapa extremkyla i Skandinavien.

Nu kommer nästa anstormning – snökanoner.

I morgon kväll väntas väderfenomenet dra in som ett band längs hela svenska ostkusten.

Värst längs kusten

I Götaland väntas mellan två och tre decimeter nederbörd.

– Blir det inte klass 2-varning blir det i alla fall klass 1 i området, säger Johan Lundgren, meteorolog på SMHI.

Värst blir det längs Östersjökusten, från Stockholmsområdet och söderut, men även inlandet kan drabbas. Snökaoset väntas hålla i sig under torsdag och fredag och kan skapa svåra problem i trafiken.

– Blir det mycket snö finns det all anledning att se upp på vägarna, säger Johan Lundgren.

Många döda

Väderläget beror på ett massivt ryskt högtryck som påverkar hela Europa. Ovädret har skapat kaos framför allt i Östeuropa där 36 personer dött till följd av kylan.

I helgen frös tio personer i Polen ihjäl när temperaturen sjönk till minus 27 grader.

I Ukraina, som är bland de värst drabbade länderna, har 500 personer sökt läkarhjälp för köldskador. 18 personer, varav de flesta hemlösa, har fryst ihjäl där de senaste fyra dagarna.

Myndigheterna har stängt skolor och barnhem och varnar folk för att över huvud taget gå ut. Fler än 17 000 personer har sökt sig till specialinrättade skyddsrum för att skydda sig, enligt AP.

Extremt lufttryck

Högtrycket är snudd på rekordartat.

– I Haparanda hade vi i förrgår det högsta lufttrycket på fyrtio år. Rekordet är en bit därifrån, men ändå! Och över Ryssland ser vi lufttryck på uppåt 1 065 hekto Pascal. Det är ett rejält högtryck, konstaterar meteorolog Emil Björck vid SMHI.

Lufttrycket är så pass högt i Sverige att Försvarsmakten var tvungna att ställa in en stor flygövning som skulle ha inletts i går i Norrbotten. Flera instrument i Jas Gripen-planen fick nämligen felmeddelanden.

– Det gäller bland annat höjdmätaren och den mätare som visar planets hastighet. Eftersom vi alltid kör på säkerhet har vi ställt in alla flygningar tills vidare, säger Mats Hakkarainen som är flygchef vid F 21 till Norrbottenskuriren.

Minus 35 grader

I Sverige håller det ryska högtrycket tillbaka de mildare Atlantvindarna, vilket ger fortsatt kyla.

– Högtrycket har parkerat sig över Ryssland och hindrar de mildare lågtrycksområdena från att komma in, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Dagstemperaturen håller sig under minussträcket i hela landet, i Götaland väntas det bli omkring -5 till -10 och i Norrland -15.

– Beroende på molnigheten kan det bli neråt minus 35 i de norra delarna av Sverige. Den kalla luften täcker oss resten av veckan och även i nästa vecka blir det fortsatt kallt, säger Lovisa Andersson på SMHI.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN