Efter år av bråk om Slussen: I kväll klubbas nybyggnationen

I slutändan kan det bli en ny almstrid

För vissa är den Stockholms själ.

För andra inget annat än en ful och förfallen betongklump.

I kväll avgörs den mångåriga striden om Slussen.

För den flesta svenskar är Slussen om inte annat så en symbol för Stockholm. De flesta som besökt huvudstaden har promenerat genom de kakelklädda gångtunnlarna, svurit över hur lätt det är att köra fel i labyrinten eller bara stått och beundrat utsikten mot Saltsjön och upp mot Söders höjder.

Slussen i sin nuvarande tappning byggdes 1935. I dag är den så sliten att den behöver byggas om. Betongen spricker och det läcker vatten både här och var.

Bråket handlar om exakt hur den nya Slussen ska se ut. Förberedelserna började för 20 år sedan.

Reparera

I korthet kan bråket sammanfattas i två alternativ.

Klubba det förslag som ligger och pytsa ut de åtta miljarder kronor som ombyggnaden kostar.

Eller arbeta fram ett helt nytt förslag och under tiden fortsätta reparera Slussen för 3-5 miljoner kronor varje år.

Förslaget som ligger innebär att dagens rotunda ersätts av en bred vägbro med en t-korsning. Dessutom byggs en galleria och diverse nya hus som kritikerna hävdar förstör den fria utsikten över vattnet.

Det blir betydligt krångligare än i dag för flanörer att promenera mellan stadsdelarna utan att gå i höga trappor eller åka hiss eller rulltrappor.

Förändringarna har fått en rad stockholmare att gå i taket. Artisten Benny Andersson gick häromdagen så långt att han skrev att han är beredd att återförena Abba om det kan sätta stopp för ombyggnaden.

Marodör

Han har också skrivit ett öppet brev till det moderata finansborgarrådet Sten Nordin där han uppmanar honom att ta till sig kritiken.

"Om inte så tror jag att du i framtiden kommer att betraktas som den värsta marodören i Stockholms moderna historia", skriver Benny Andersson i brevet.

Politiskt blev det ett bråk först för ungefär ett år sedan. Fram tills dess var den borgerliga aliansen som styr Stockholm tämligen överens med oppositionen om hur utformningen av nya Slussen skulle ske.

Sen bytte socialdemokraterna och övriga fot. Plötsligt tog man till sig av den massiva kritiken från vanliga stockholmare, självutnämnda skönhetsexperter, arkitekter och kändisar.

Oppositionen vill att man i stället ska börja om från noll och arbeta fram ett helt nytt förslag.

Partipiska

Det har gått rejält med prestige i frågan. Normalt brukar politikerna i stadshuset efterstäva enighet om den här typen av stora förändringar av stadsbilden. Nu förväntas partipiskan vina utan pardon. Den som fronderar kan räkna med efterräkningar.

Går allt enligt planen så vinner Alliansens förslag. Byggstart är tänkt till 2013 med med alla överklaganden man redan kan vara säker på kommer in så lär inget hända förrän valåret 2014. Får vänstern makten efter valet kan man räkna med att beslutet rivs upp.

Annars väntar sju år av trafikkaos innan nya Slussen står färdig.

Oavsett hur omröstningen går i kväll kan man vara säker på en sak; striden om Slussen fortsätter. Den riskerar att utvecklas till en lika bitter strid som vid rivningen av de klassiska Klarakvarteren eller fällningen av almarna i Kungsträdgården.

Twittra ditt bästa (eller värsta) Slussenminne

Använd taggen #slussenminne för att dela dina minnen med Aftonbladets läsare

Publisert: