Storstrejk riskerar att slå till på fredag

Stora delar av Sverige kan bli stillastående på fredag när Handels storstrejk börjar.
Stora delar av Sverige kan bli stillastående på fredag när Handels storstrejk börjar.

Stora delar av Sverige kan bli stillastående på fredag när Handels storstrejk börjar.

Kött, mjölk och toalettpapper kan försvinna från butikshyllorna.

– Efter en kort tid blir det kaos och smutsigt och då tvingas man slå igen, säger Hans Öhlund, förbundsordförande på sympatistrejkande Fastighetsanställdas förbund.

Handels har varit i djup konflikt med arbetsgivarorganisationen Svensk handel sedan 19 mars. Organisationerna kan inte komma överens om lönerna för 2012: Svensk handel erbjuder en löneökning på 2,6 procent medan Handels krav ligger på 4,5 procent.

Kött och mjölk försvinner

I slutet av mars gick Handels ut med ett strejkvarsel som omfattar 5 600 personer. Många av dem är lagerarbetare inom partihandeln vilket gör att mejerivaror och kött kan försvinna från butikshyllorna redan på lördag.

I och med att Pappers, Byggnads, Fastighets och Målareförbundet nu hotar med sympativarsel kan strejken bli än mer omfattande.

– Det handlar om att få till ett vettigt avtal med utjämning av mäns och kvinnors löneskillnader. Det ska vi självklart stötta, säger Matts Jutterström vid Pappers, som är ett av fackförbunden som sluter upp bakom Handels medlemmar.

Brist på toalettpapper

Pappers sympativarsel kan leda till att det blir brist på toalettpapper och hushållspapper. Vid en eventuell strejk blockeras gods som körs ut från pappersbruken i Lilla Edet, Mariestad, Pauliström och Nyboholm.

– Det innebär att produkterna som Lambi, Edet och Torky inte kommer att köras ut till Ica och Willys till exempel. Blir det här långvarigt så kommer pappret ta slut på hyllorna ute i butikerna, säger Pappers avtalsansvarige Matts Jutterström.

'Blir smutsigt'

Fastighetsanställdas förbund har varslat om att försätta städare på åtta stora köpcentra i arbetsblockad. Enligt förbundsordförande Hans Öhlund kan det leda till att köpcentrum som Entré i Malmö, ICA Maxi i Linköping och Ikea Bäckebol tvingas stänga inom en dag.

– De städar personalutrymmen, toaletter, allmänna ytor och utrymmen där man förvarar livsmedel. Efter en kort tid blir det kaos och smutsigt och då tvingas man slå igen, säger Hans Öhlund.

Byggen stannar av

Förutom Fastighetsanställdas förbund och Pappers har Svenska målareförbundet och Byggnads varslat om sympatistrejk. Deras varsel träder i kraft den 20 april och omfattar kring 500 byggnadsarbetare och målare.

Enligt arbetsgivarorganisationen Svensk handel innebär sympatistrejkerna att konflikten nu trappas upp.

– Det är varken ansvarsfullt eller konstruktivt, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel.

Publisert: