Drev egen spritfabrik – får straffet sänkt

Publicerad 2012-04-12

17 personer dömda för olaglig spritfabrik i Sundsvall

Förra året slog polisen till mot en misstänkt spritfabrik i Sundsvall.

2 500 liter sprit beslagtogs och 70 personer dömdes i tingsrätten.

I dag sänkte hovrätten straffen för flera av de inblandade i hembränningshärvan.

Klockan sex på morgonen den 5 april förra året startade "Operation Oden". Polisen, Kronofogden och Skattemyndigheten slog till mot en misstänkt spritfabrik i Sundsvall. Polisen beslagtog åtta hembränningsapparater, 2 500 liter färdig sprit och 7 000 liter mäsk.

Husrannsakan gjordes på ett tiotal platser i Medelpad, Ångermanland och Jämtland. Mängder av personer som antingen tillverkat, sålt eller köpt hembränd sprit togs in på förhör.

När polisen slog till mot företagets lokaler beslagtogs även 66 000 jästpaket, 4 800 tomma bag in box-lådor och 277 ton strösocker, skriver Sundsvalls Tidning.

Tingsrätten dömde 70 personer

Polisen döpte insatsen till ”Operation Oden” och hembränningshärvan är den största någonsin i Medelpad.

– Det är den största jag stött på under mina 20 år i yrket, och jag tror att det är en av de maffigaste härvorna även nationellt, säger Petter Källman, chef vid eko- och miljöbrottsroteln i Sundsvall.

I Sundsvall tingsrätt dömdes då 70 personer för brott.

14 av dem dömdes till fängelse för medhjälp, för att de tillverkat sprit eller levererat varor. Däribland en far och son som ska ha varit ägare till spritfabriken och fungerat som spindlar i nätet.

Utöver det dömdes de resterande inblandade personerna för närliggande brott och böter för att ha köpt spriten. Tingsrättens dom överklagades av åklagare och 17 av de inbandade hembrännarna.

I dag sänkte hovrätten straffen i härvan och meddelade dom mot 17 av de 70 i tingsrätten dömda personerna.

Far och son får fängelse

Hovrätten har bedömt att påföljden istället ska kunna stanna vid villkorlig dom och samhällstjänst för de lindrigaste fallen. Påföljden för fall där tillverkningen har varit avancerad, pågått under lång tid och avsett stora mängder, har bestämts till som längst fängelse i 2 år och 6 månader.

Den far och son som tillsammans har sålt bland annat råvaror dömdes i tingsrätten till fängelse på 3 respektive 4 år. Hovrätten sänker nu fängelsestraffen till 1 år och 6 månader beträffande pappan och 3 år och 3 månader beträffande sonen.

"Enorm affärsverksamhet"

Enligt polisen ligger problematiken för insatser mot illegal tillverkning av alkohol vid att det måste finnas väldigt tydliga indikationer på att tillverkning förekommer för att polisen ska få slå till.

– Man försöker ju dölja det så gott man kan. I det här fallet handlade det om ett stort ärende med en omfattande spaning. Det fanns tydliga indikationer under en längre tid på att det var en enorm affärsverksamhet. Man köpte till exempel in enorma mängder socker och hade ett nätverk i grossistled. Det stärkte misstankarna om vad som pågick, säger Petter Källman.

Hovrätten instämmer med tingsrätten om att brottet är allvarligt och omfattande, men väljer ändå att sänka straffen eftersom att de har varit försiktiga i sin bedömning av vad som tillverkats eller sålts. Hovrätten tar även hänsyn till att många av de dömda måste betala höga skattetillägg.