Nyheter

Baylan: Erkänn att det blev fel, Björklund

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Socialdemokraterna sågar Jan Björklunds utspel om gymnasieskolan.

Ibrahim Baylan, partiets skolpolitiske talesperson, säger:

– Det bästa för ungdomarna är om han tar skeden i vacker hand och konstaterar att det här blev fel.

Ibrahim Baylan ger inte mycket för utbildningsminister Jan Björklunds (FP) förklaring att det är nedgången i antal elever på yrkesprogrammen beror på att ungdomarna i stället väljer nya Teknikprogrammet och Ekonomiprogrammet.

– Det är ju verklighetsfrånvänt, säger Baylan.

– Alla andra utom Jan Björklund inser ju att elever och föräldrar har uppfattat att de yrkesförberedande utbildningarna, där man sänkt kraven och tagit bort den allmänna behörigheten, är en andra klassens utbildning som man inte vill gå.

5000 färre

Enligt Ibrahim Baylan är det i dag 5000 färre ungdomar som nu går i yrkesprogram än tidigare.

– Det är allvarligt för vi kommer att behöva hantverksarbetare, folk inom vård och omsorg, inom byggsektorn och så vidare i framtiden.

Socialdemokraterna befarar att Jan Björklunds skola kommer att leda till större avhopp från gymnasierna, när skoltrötta elever inte orkar genom de teoretiska programmen. Och därmed också eventuellt högre ungdomsarbetslöshet framöver.

”Gör om, gör rätt”

Bästa lösningen är enligt Ibrahim Baylan att gymnasieskolan görs om – igen.

– På kort sikt kan man börja med att se till att alla skolor erbjuder eleverna den utbildning som krävs för att få allmän behörighet. På längre sikt bör yrkesprogrammen åter göras till breda, allmänna program som tydligare är kopplade till marknadens behov, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: