”Vi kommer lämna ut Assange till Sverige”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Beskedet om Julian Assanges asyl i Ecuador har utlöst en diplomatisk kris.

Sverige reagerade omedelbart - och kallade upp det latinamerikanska landets ambassadör för ett möte.

Från brittiskt håll var tonen lika hård.

– Vi har ett avtal med Sverige som ska följas, sa utrikesministern William Hague på en presskonferens.

De diplomatiska skärmytslingarna har avlöst varandra under dagen. I morse meddelade Ecuadors utrikesminister att Julian Assange får asyl.

Försvarar Assange

Han riktade skarp kritik mot Storbritannien:

– Vi avfärdar den brittiska regeringens aggressiva beteende, säger Ricardo Patino.

Han försvarade Wikileaks-grundaren Julian Assange:

– Julian Assange kämpar för yttrandefrihet runt om i världen och hans rädsla för att få en felaktig rättslig behandling har fått honom att söka asyl hos oss.

– Inga hot mot oss kan påverka vår inställning, eller våra beslut. Vi är en suverän stat som inte kommer låta sig skrämmas, fortsatte han.

Reagerade direkt

Beskedet fick både Storbritannien och Sverige att reagera. Den brittiska regeringen beskrev beslutet som beklagligt. Samtidigt kallade det svenska utrikesdepartementet upp den ecuadorianske ambassadören i Sverige för ett "möte", som ska ske snarast.

– Först och främst är det här ett oacceptabelt försök från Ecuador att stoppa den svenska rättsprocessen. Och i den ecuadorianska utrikesministerns tal fanns flera grova anklagelser mot det svenska rättssystemet som vi starkt måste tillbakavisa, sa UD:s presschef Anders Jörle.

Utanför Ecuadors ambassad var det oroligt. Anhängare till Assange släpades från platsen medan de skrek slagord som "freedom of speach". Efter beslutet om asyl brast demonstranterna ut i ett spontant jubel.

Nöjd med beskedet

Julian Assange själv kallade efter beslutet Ecuador för ett "modigt, oberoende latinamerikanskt land".

– Det är en betydande seger för mig och mitt folk. Saker och ting kommer troligen att bli mer stressiga nu, sa Julian Assange enligt personal på ambassaden, rapporterar AFP.

Klockan 18.00 svensk tid höll Storbritanniens utrikesminister William Hague en direktsänd presskonferens. Han var tydlig med att Storbritannien kommer att fullfölja uppdraget från Sverige - att utlämna Julian Assange så att han kan förhöras.

– Vi kommer inte att ge Assange fri lejd ut ur Storbritannien, inte heller finns det någon rättslig bas för att göra det, sa han.

Utlovar uttalande

Wikileaks uppger på sitt twitter-konto att Julian Assange kommer att ge ett uttalande på söndag, klockan 15.00 svensk tid, framför den ecuadorianska ambassaden. Men enligt Aftonbladets Londonkorrespondent ska man inte vänta sig för mycket på söndag.
– De hävdade något liknande för en månad sen och fick världspressen att samlas. Då klev en av Julian Assanges anhängare ut och läste upp ett innehållslöst uttalande. Känslan var att Wikileaks var i behov av lite uppmärksamhet, säger Torbjörn Ek.
 

Publicerad: